Mergi spre compartimentul: Muzica
27 octombrie 2014, 11:39 Muzica views 10185
Marcela Vuicu a obținut Marele Premiu al Festivalului Doinei
Foto: ipn.md
27 octombrie 2014, 11:39 Muzica views 10185

Marcela Vuicu a obținut Marele Premiu al Festivalului Doinei

Marcela Vuicu din Chişinău a obţinut Marele Premiu la Gala Laureaţilor celei de-a treia ediţii a Festivalului Doinei, organizat de Radio Moldova. Tînăra a primit o diplomă şi un premiu de 10 mii de lei din partea Ministerului Culturii, transmite IPN.

„Exact 5 ani în urmă, UNESCO înscria doina în patrimoniul imaterial şi intangibil care e în pericol de dispariţie şi ne punea sarcina să avem grijă, să păstrăm şi promovăm această valoare care, în acest caz, nu ne mai aparţine numai nouă, aparţine întregii omeniri. Noi suntem la cea de-a treia ediţie a Festivalului Doinei, deci ne-am făcut misiunea de a găsi, de a căuta, de a ocroti ceea ce este în pericol", a declarat Alexandru Dorogan, directorul Radio Moldova şi cel care a lansat ideea de organizare a Festivalului Doinei.

Prezentă la eveniment, Monica Babuc, ministru degrevat al culturii, a declarat că doina este cel mai complex gen al patrimoniului imaterial naţional. „În doină încape nu numai durerea şi jalea poporului nostru, dar şi dragostea, şi simţul răzbunării faţă de cei care au atacat cîndva vetrele noastre, precum şi dragostea noastră pentru ducă, pentru plecare şi pentru revenire acasă", a spus Monica Babuc.

În categoria solişti vocali, locul I a fost luat de Natalia Ţurcanu din Chişinău şi Olga Cazacu din Colibaşi, raionul Cahul. Pe locul doi s-au clasat Marina Coptu din Pîrliţa, Ungheni, şi Mariana Honceru din Ungureni, judeţul Botoşani, România, iar pe locul trei – Elena Rotaru-Gorbei din Piatra, raionul Orhei, şi Nina Ovanesov din Ulmu, Ialoveni. Pentru că au fost puţini concurenţi în categoria solişti instrumentişti, s-au acordat doar două premii, ambele pentru locul trei – trompetiştilor Alexei Ababii din Chioselia, raionul Cahul, şi Ion Lupu din Şoldăneşti.

De asemenea, au mai fost acordate şase premii speciale: pentru cel mai longeviv interpret al doinei – Nicolae Florea de la Iaşi, pentru cel mai tînăr interpret – Alina Pogor din Chişinău, pentru cel mai autentic costum – Grigore Gherman din Cernăuţi, pentru cea mai bună improvizaţie în stil doinit – Tudor Bileţchi din Corneşti, Ungheni, pentru cel mai autentic repertoriu – Viorica Lupu din Chişinău, pentru cel mai bun colportor – Adrian Roşca din Tănătari, Căuşeni. Aceştia au primit premii băneşti din partea Centrului naţional pentru conservarea şi promovarea patrimoniului imaterial şi trofee din lemn sculptate de meşterul popular Dumitru Costandache.

Andrei Tamazlîcaru, etnomuzicolog, fondator şi conducător al ansamblului „Tălăncuţa", membru al juriului, a primit premiul „Opera Omnia" pentru „vasta activitate de cercetare, documentare, îngrijire, tezaurizare, promovare, valorificare, perpetuare a creaţiei folclorice, şi contribuţia substanţială la organizarea Festivalului Doinei".

Festivalul a fost organizat de Radio Moldova, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Comisia naţională pentru UNESCO, Centrul naţional pentru promovarea patrimoniului imaterial, Institutul patrimoniului cultural din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, cu sprijin financiar din partea companiei Sudzucker-Moldova, fundaţiei Edelweiss, Congresului azerilor din Republica Moldova, şi colecţionarului Petru Costin, fondator al Muzeului Serviciului Vamal şi al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

Festival , muzica , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec XIX
Populația:
594 locuitori

Constantinovca este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Constantinovca şi Iachimeni. Satul Constantinovca este amplasat în regiunea de şes şi mici coline, pe rîul Draghiştea, situat la 27 km de oraşul Edineţ, la 35 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 229 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 594 de oameni. Satul Constantinovca a fost înființat la mijlocul secolului al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.