Mergi spre compartimentul: Muzica
04 septembrie 2015, 15:21 Muzica views 7946
Chisinau Youth Orchestra, tinerii care au sadit notele PASIUNII in inimile moldovenilor
04 septembrie 2015, 15:21 Muzica views 7946

Chisinau Youth Orchestra, tinerii care au sadit notele PASIUNII in inimile moldovenilor

Ei sunt cei care au scos muzica clasica din salile plictisitoare de concerte si au dus-o pe dealuri, pe rauri, in troleibuze si chiar in... Piata Centrala. Sunt tineri ambitiosi, uniti in cea mai originala echipa muzicala din cate tine minte tara noastra - Chisinau Youth Orchestra. Ei au modelat muzica clasica asa incat sa le fie pe plac pana si moldovenilor care nici macar nu stiu ce inseamna asta. Ne mandrim cu ei pentru ca au miscat cultura tarii noastre inainte, cu un pas mai aproape de... oricine.

De vreo cativa ani, vara, pe malul Nistrului, rasuna muzica clasica. Intr-o tabara de la Vadul lui Voda, vioarele si violoncelele isi joaca, zburdalnice, sunetele.

Tinerii de la Chisinau Youth Orchestra vin aici ca sa pregateasca micile lor surprize devenite deja clasice. Nici prin minte nu va trece pe unde v-ar mai putea surprinde, pana acum scena lor a fost chiar si Piata Centrala....

Au cantat si in troleibuze...

Sau in mijlocul strazii, unde le-au dat voie trecatorilor sa-i dirijeze.

Pe unde au fost au adunat fani.

"La Piata pe cine ati cucerit? Babele! Le-ai convin sa vina in sala de concert? Pe ele nu, dar pe director da."

Dincolo de glume munca lor este una titanica. Acum sunt 71 de tineri membri ai orchestrei, iar pasiunea pentru ceea ce fac, pare a canta pentru toti pe aceeasi nota.

Cel care ii aduna la repetitii, le insufla entuziasm si uneori ii mai si cearta usor este Adriano Marian, cel mai tanar dirijor din tara.

La 25 de ani, Adriano a reusit sa-si dirijeze visul pana l-a vazut pus in scena. El a inchegat prima orchestra de tineret a Moldovei – cel mai tare proiect de la noi care promoveaza muzica clasica. Nu i-a fost simplu la inceput. A batut la multe usi.

Iar orchestra lui nu e o adunatura de oameni si instrumente. Selectia a fost riguroasa - peste 400 de instrumentisti si-au dorit sa ajunga aici. Printre ei sunt romani, ucraineni si majoritatea studiaza la cele mai prestigioase scoli muzicale din Europa, iar periodic se aduna sa cante impreuna.

Daca-i vedeti pe strazi nu inseamna ca nu sunt si pe scene mari. Concertul lor de suflet a fost cel cu Valentina Nafornita.

La Ateneul Roman au ridicat publicul in picioare

I-au cucerit si pe germani, vara aceasta la un prestigios festival international organizat in orasul Kassel.

Si sunt abia la inceput. Au patru ani si mai au multe planuri pentru viitor. Iar ceea ce fac nu e o afacere, e cultura in plin sensul cuvantului.

Si pentru ca sunt inspirati, sunt ai nostri, sunt plini de entusiasm, pentru ca nu se tem sa-si urmeze visele si fac ca Moldova sa sune mai frumos, pentru asta ne mandrim cu ei.

Sursa: protv.md

Cuvinte cheie:

muzica , cultura , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1886
Populația:
227 locuitori

Taraclia este un sat din cadrul comunei Sadîc, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 54 km de orașul Cantemir și la 126 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 227 de oameni. Satul Taraclia a fost menționat documentar în anul 1886.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.