Mergi spre compartimentul: Muzica
02 martie 2020, 17:05 Muzica views 3904
A fost inaugurat Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”
02 martie 2020, 17:05 Muzica views 3904

A fost inaugurat Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”

Cea de-a 54-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor", care se va desfăşura până la 10 martie la Chișinău și în teritoriu, a fost inaugurată duminică, 1 martie, în cadrul unui spectacolul muzical-coregrafic cu genericul „Pastel", la Palatul Național „Nicolae Sulac", informează MOLDPRES.

Spectacolul a fost prilejuit de împlinirea a 70 de ani de la fondarea Orchestrei Naționale Simfonice a Companiei de Stat „Teleradio Moldova" și a 50 de ani de activitate ai compozitorului și dirijorului Gheorghe Mustea, academician, laureat al Premiului Național, deținător al „Ordinului Republicii" și al ordinului „Meritul Cultural" al României.

La eveniment au participat: Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, vicepreședintele Parlamentului, Monica Babuc, membri ai cabinetului de miniștri, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău, deputați, oameni de cultură, precum și un numeros public.

În mesajul său de salut, președintele Igor Dodon a menționat că „Mărțișorul" este sărbătoarea care ne reprezintă. „Este o sărbătoare pe care noi o ținem minte, o iubim și o așteptăm cu nerăbdare", a accentuat șeful statului. Oficialul a adus sincere felicitări compozitorului Eugen Doga, cu ocazia zilei de naștere, și compozitorului Gheorghe Mustea, la cei 50 de ani de activitate.

Compozitorul Eugen Doga a afirmat că este fericit că s-a născut pe 1 martie. „Mie-mi place primăvara, fiindcă este anotimpul renașterii. Eu mă bucur de acești copii, care participă la spectacol, și le doresc să fie fericiți, să-și croiască o cale în viață", a remarcat Eugen Doga.

În context, compozitorul Gheorghe Mustea a subliniat că sărbătoarea „Mărțișorului" și tot ce se face pentru cultură, artă, muzică și poezie este pentru păstrarea rădăcinilor neamului nostru. „Cântecul este sufletul nostru, iar doina este simfonia noastră. Fără muzică, fără artă, fără frumos, omul dispare ca om ", a puunctat Gheorghe Mustea.

În cadrul spectacolului inaugural au evoluat Orchestra Națională de Muzică Populară ,,Lăutarii" condusă de maestrul Nicolae Botgros, Orchestra Națională Simfonică a Teleradio Moldova, prim-dirijor Gheorghe Mustea, Corul Național de Cameră, Corala „Vocile Primăverii", „DoReDos", „Brio Sonores", Clubul de dansuri sportive „Codreanca", precum și Eugen Doga, Mihail Munteanu, Nicolae Glib, Ana Cernicova, etc. În total, pe scenă s-au produs circa 1000 de artiști profesioniști și amatori.

Festivalul Internațional de Muzică ,,Mărţişor" – 2020 cuprinde 53 de spectacole muzicale, care vor fi organizate atât la Chișinău, cât și în diferite raioane ale țării: Anenii Noi, Briceni, Cahul, Comrat, Criuleni, Edineț, Hâncești, Ialoveni, Orhei, Soroca, Ungheni, orașul Bălți, inclusiv două în orașul Tiraspol.

La „Mărțișor 2020" vor evolua artiști și colective artistice renumite din nouă țări: „Trio Montagnana" (Belgia), David Filipe (vioară) (Portugalia), Ansamblul de dansuri irlandeze Celtic Legends (Irlanda), Martin Palmeri (Argentina), Marek Stefanski (Polonia), Sedov Jazz Trio, Stas Mihailov (Federația Rusă), Montenegrin Guitar Duo (Muntenegru), Fuego, Inna, Victor Socaciu și dirijorul Gheorghe Costin (România) etc.

Bugetul festivalului din acest an constituie circa 2,7 milioane de lei. Prima ediție a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor" a avut loc în anul 1966.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

Martisor , Festival , muzica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
32 locuitori

Batîc este un sat din cadrul comunei Geamăna, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Anenii Noi și la 33 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 32 de oameni. Satul Batîc a fost menționat documentar în anul 1893.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.