18 decembrie 2014, 10:17 Caleidoscop views 16737
18 decembrie 2014, 10:17 Caleidoscop views 16737

Polii Terrei își schimbă poziția din cauza încălzirii globale


Foto: polit.ru

Schimbările climatice din ultimele decenii provoacă modificarea actualei poziții a polilor, modificare care rezultă din topirea ghețarilor și a calotelor glaciare. Este o descoperire care sugerează faptul că monitorizarea pozițiilor polilor pate deveni un nou instrument pentru înregistrarea modificărilor climatice.

Simulările computerizate au demonstrat faptul că topirea calotelor glaciare și a ghețarilor, precum și creșterea nivelului mărilor și oceanelor, duc la modificarea distribuției masei la suprafața Terrei, proces care conduce la modificarea axei Terrei. Încă din anul 1899, anul în care au început observațiile oamenilor de știință asupra Polului Nord, acesta și-a modificat constant poziția, avansînd spre sud cu circa 10 centimetri pe an. O echipă de cercetători de la Universitatea din Texas a descoperit însă că acest trend s-o modificat substanțial. Încă din anul 2005, Polul Nord a început să se miște rapid către est, deplasarea sa ajungînd azi la aproximativ 1,2 metri.

„Topirea ghețurilor și creșterea nivelului oceanelor explică în proporție de 90% mișcarea către est a Polului Nord. Este cert că modificările climatice reprezintă forțele care împing Polul Nord în acest moment”, afirmă Jianli Chen, unul dintre autorii studiului.

Chen și colegii săi au folosit datele oferite de GRACE, satelit NASA care monitorizează modificările cîmpului magnetic terestru, aceștia calculînd că o contribuție substanțială o reprezintă topirea ghețurilor din Groenlanda (250 de gigatone de gheață în fiecare an). Pe locul doi se află ghețarii montani, cei care contribuie la creșterea nivelul oceanelor cu 194 de gigatone anual, în timp ce Antarctica pierde 180 de gigatone de gheață pe an.

Sursa: polit.ru

Cuvinte cheie:

incalzire globala , Pamint , clima

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1768 locuitori

Hirişeni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Hirişeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 13 km de oraşul Teleneşti şi la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1768 de oameni. Satul Hirișeni a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.