05 martie 2015, 16:49 Caleidoscop views 10873
Ce reprezintă această senzațională fotografie?
Foto: incomemagazine.ro
05 martie 2015, 16:49 Caleidoscop views 10873

Ce reprezintă această senzațională fotografie?

Nu, nu este o navă spațială extraterestră! Fotografia a fost făcută de sonda orbitală Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) pe suprafața planetei Marte și reprezintă niște dune de nisip.

Oamenii de știință spun că despre aceste dune, care se formează pe creasta de vest a craterului Hellas, apar cînd vîntul bate intr-o singura directie o perioada lunga de timp. Un fenomen similar se intîlneste, de altfel, si în regiunile desertice de pe Terra. Cercetatorii au constatat ca dune identice celei din imagine, „se tîrăsc” pe suprafața planetei Marte, sub influența vîntului.

Zona respectiva a Planetei Rosii este acoperita cu straturi de roci sedimentare farîmicioase. O parte a acestei structuri s-a măcinat, treptat, sub influenta conditiilor externe. Camera HIRISE a sondei MRO a fotografiat deja zona respectiva în 2008. Comparînd fotografiile realizate in diferite perioade de timp, oamenii de știinta pot stabili viteza și modalitatea de deplasare a acestor dune pe suprafața planetei Marte.

Sursa: incomemagazine.ro

Cuvinte cheie:

cosmos , Marte , fotografie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1906
Populația:
1312 locuitori

Bălţata este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte patru localităţi: Bălţata de Sus, Bălţata, Sagaidacul de Sus şi Sagaidac. Satul este situat la o distanţă de 28 km de oraşul Criuleni şi la 14 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituie 1312 oameni. Satul Bălţata a fost întemeiat între anii 1906–1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.