18 aprilie 2014, 09:32 Caleidoscop views 9917
Statele UE, obligate să reducă utilizarea pungilor de plastic cu 50% în trei ani
Foto: trm.md
18 aprilie 2014, 09:32 Caleidoscop views 9917

Statele UE, obligate să reducă utilizarea pungilor de plastic cu 50% în trei ani

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) vor fi obligate să înjumătăţească, cel puţin, consumul pungilor de plastic obişnuite, care sunt cele mai poluante, pînă în 2017, şi să îl reducă doi ani mai tîrziu, cu cel puţin 80%, conform propunerilor legislative adoptate de Parlamentul European (PE) miercuri, 16 aprilie.

Deputații spun că pungile ușoare de plastic, mai subțiri de 50 de microni - marea majoritate a pungilor de plastic utilizate în UE avînd aceste caracteristici - sunt mai puțin reutilizabile decît modelele mai groase și devin mai ușor gunoi. De asemenea, ele au o capacitate mai mare de a polua mediul.

În context, ei recomandă utilizarea taxelor, a restricțiilor pe piață sau măsurile de interzicere, pentru a împiedica magazinele să ofere pungi de plastic gratuit, cu excepția celor foarte ușoare, utilizate pentru a împacheta alimentele, cum ar fi carnea crudă, peștele, produsele lactate.

Astfel, pungile de plastic utilizate pentru a împacheta alimentele de tip fructe, legume și dulciuri ar trebui înlocuite pînă în 2019 cu pungi din hîrtie reciclată sau biodegradabile și cu pungi care ar putea deveni compost. Cerințele pentru ambalaje biodegradabile sau care pot deveni compost ar trebui modificate, spun deputații.

PE a votat în prima lectură pentru a se asigura că activitatea din acest mandat poate fi continuată de noul Parlament, ca bază pentru negocierile ulterioare cu statele membre.

În 2010, fiecare cetățean UE a utilizat, estimativ, 198 de pungi de plastic, dintre care aproximativ 90% erau din cele ușoare, acestea sunt reutilizate mai rar decît pungile mai groase și sunt mai pasibile să devină deșeu.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

UE , lege , ecologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1439
Populația:
1512 locuitori

Brătuleni este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Brătuleni și Cîrneşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Nisporeni și la 98 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1512 oameni. Satul Brătuleni a fost menționat documentar în anul 1439.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.