24 iulie 2014, 14:58 Caleidoscop views 8466
Un nou Război Rece
Foto: romanian.ruvr.ru
24 iulie 2014, 14:58 Caleidoscop views 8466

Un nou Război Rece

Este puțin probabil ca cei care au plănuit, organizat și realizat protestele în Piața Independenței din Kiev (Maidan) să fi presupus că evenimentele vor provoca un război civil sîngeros, un val de refugiați și că Ucraina și Rusia vor ajunge în pragul unui conflict armat.

Chiar și atunci cînd lucrurile au început să evolueze conform acestui scenariu, nici autoritățile de la Kiev, nici stăpînii lor occidentali nu s-au oprit. De aceea, nu credem că mai e nevoie de a aduce vreo dovadă că ceea ce se întîmplă acum este o nouă strategie a Occidentului față de Rusia. Aceasta poate fi caracterizată drept o constrîngere a Rusiei pentru ralierea la cursul politic al Washingtonului și parteneriilor americani, care prevede punerea în aplicare a proiectului unei lumi unipolare.

Nu este vorba doar despre hegemonia SUA pe arena internațională.

Ordinea mondială instaurată după cel de-al Doilea Război Mondial a încetat să mai asigure stabilitatea și securitatea mersului istoric. Sentimentul de haos în dezvoltarea globală s-a intensificat în special după prăbușirea Uniunii Sovietice și criza mondială din 2008. Proiectul unei lumi unipolare, propus și impus în primul rînd de SUA, este conceput pentru a opri acest proces, pentru a asigura modelarea istoriei pe calea instăurării dominației Statelor Unite în toate sferele vieții umane.

Rusia este astăzi o forță care dispune de resurse suficiente pentru a sumbina realizarea proiectului unei lumi unipolare. Evenimente din Ucraina au devenit doar un mecanism de declanșare a confruntării dintre Rusia și Occident, care lua o tot mai mare aploare. Prima manifestare ei publică poate fi considerat discursul președintelui Putin la Conferință pentru Securitate de la Munchen, în februarie 2007.

Acest proces evoluează acum sub forma unei opoziții politice și a unui război informațional. Important este fenomenul calitativ nou și periculos - declanșarea unui război informațonal cu scopul de a semăna semințele rusofobiei. Chiar și în cei mai grei ani ai Războiului Rece, războiul informațional nu a atins un nivel de xenofobie și de crearea unei imagini a inamicului bazată pe crietriul etnic. Acum, cu binecuvîntarea Vestului, se întîmplă toate acestea în Ucraina.

Mai devreme sau mai tîrziu, gradul de severitate al confruntării s-ar putea diminua, de asemenea s-ar putea realiza unele acorduri cu Statele Unite și partenerii lor în ceea ce privește evenimentele Ucraina. Acest lucru ar putea să se întîmple numai în cazul în care Occidentul ar fi dispus pentru discuții, al căror scop este dialogul, înțelegerea, egalitatea și cooperarea reciproc avantajoasă. Dar este evident că Occidentul nu este încă pregătit pentri așa ceva.

Sursa: romanian.ruvr.ru

Cuvinte cheie:

război , Rusia , SUA , Ucraina , diplomatia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
870 locuitori

Dubna este un sat şi comună din raionul Soroca. Dubna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 25 km de orașul Soroca și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 870 de oameni. Satul Dubna a fost menționat documentar în anul 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.