24 iulie 2015, 16:40 Caleidoscop views 13731
Fenomen inexplicabil: Au dispărut petele solare
Foto: incomemagazine.ro
24 iulie 2015, 16:40 Caleidoscop views 13731

Fenomen inexplicabil: Au dispărut petele solare

Atentia oamenilor de stiinta a fost atrasa de un comportament straziu al Soarelui: de pe suprafata astrului au disparut petele solare, al caror numar sporeste considerabil in perioada de maxima intensitate a ciclului solar. Deodaca, cercetatorii nu pot explica acest fenomen.

Ultimele fotografii efectuate de Solar Dynamics Observatory arata disparitia practic totala a petelor solare, desi cu numai cateva saptamani in urma, ele acopereau o parte substantiala a suprafetei astrului.

"O zi fara pete in perioada de intensitate maxima a ciclului solar este, intr-adevar, ciudat, dar nu iesit din comun", spune astrofizicianul american Tony Philips.

El a precizat ca, desi activitatea este maxima, este si cea mai slaba din ultimii 100 de ani. Ceea ce demonstreaza, de fapt, "cat de putine cunostinte detin oamenii de stiinta care studiaza Soarele despre ceea ce se intampla, cu adevarat, acolo", a adaugat cercetatorul.

Merita amintit ca NASA a constatat inca de anul trecut ca "pe Soare se intampla ceva ciudat". Concret, specialii agentiei spatiale americane au atras atentia ca "petele solare sunt mult sub valoarea din 2011, iar eruptii solare puternice au fost destul de rare".

Petele solare sunt zone mai inchise la culoare de pe suprafata Soarelui, unde temperatura este mai mica decat in jurul lor.

Sursa: incomemagazine.ro

Cuvinte cheie:

cosmos , soare , fenomen

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
1200 locuitori

Bădragii Noi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul este situat în partea de nord-vest a raionului, pe malul rîului Prut la o distanţă de 30 km de oraşul Edineţ şi la 230 km de Chișinău. La 01.07.2008 populaţia satului constituia 1200 de locuitori. Satul Bădragii Noi apare pentru prima dată pe harta judeţului Hotin după 1812.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.