26 iulie 2015, 11:45 Caleidoscop views 10287
Ce se va întîmpla cu Pămîntul în cazul unui război nuclear
Foto: antena3.ro
26 iulie 2015, 11:45 Caleidoscop views 10287

Ce se va întîmpla cu Pămîntul în cazul unui război nuclear

Din cauza conflictelor pe plan mondial, analiştii iau în calcul toate posibilităţile, iar cea mai sumbră dintre ele ar fi izbucnirea unui război nuclear. Ce s-ar întîmpla cu Pămîntul în cazul unui război nuclear?

Previziunile nu sunt deloc îmbucurătoare: vreme de 20 de ani iernile vor fi extrem de geroase, stratul de ozon se va subţia, recoltele vor scădea dramatic, generînd foamete la nivel mondial, iar cazurile de cancer şi boli grave se vor înmulţi exponenţial.

Concluziile acestea au fost expuse într-o lucrare publicată recent, „Multidecadal global cooling and unprecedented ozone loss following a regional nuclear conflict".

Autorii au pornit de la scenariul ipotetic al unui conflict militar între India şi Pakistan – ţări care dispun, ambele, de arme nucleare - în care acestea ar detona, fiecare, cîte 50 de bombe de 15 kilotone (aproximativ de puterea celor aruncate în 1945 la Hiroshima şi Nagasaki). Cu ajutorul modelării pe computer, au estimat consecinţele ambientale ale unui astfel de conflict.

Rezultatul imediat ar fi eliberarea în atmosferă a 5 megatone de carbon pur, sub formă de particule foarte fine – similar funinginii – care ar bloca în bună măsură radiaţia solară, împiedicînd-o să ajungă la Pămînt.

Urmarea ar fi o perioadă în care temperaturile globale ar scădea, cu 1 grad Celsius în medie, în primul an, ajungînd apoi să fie cu 1,5 grade mai mici în următorii 5 ani.

Nu pare o scădere mare; totuşi, ea s-ar traduce prin ierni aspre şi prelungite, care ar duce la scăderea drastică a recoltelor.

Abia după 20 de ani, temperaturile ar creşte din nou pînă aproape de valoarea medie globală actuală.

Un alt efect dramatic ar fi scăderea cu 20-50% a cantităţii de ozon din staturile superioare ale atmosferei terestre – cea mai drastică reducere a stratului de ozon din toată istoria omenirii. Stratul de ozon ne protejează împotriva radiaţiilor ultraviolete emise de Soare; reducerea lui ar însemna creşterea cantităţii de ultraviolete care ajunge la suprafaţa Pămîntului – cu pînă la 80% în unele puncte, conform modelului computerizat – ceea ce ar mări şansele apariţiei cazurilor de cancer al pielii în segmente largi ale populaţiei.

Sursa: www.antena3.ro

Cuvinte cheie:

război , nuclear , Pamint

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1597
Populația:
86 locuitori

Mîrzoaia este un sat din cadrul comunei Iurceni, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Nisporeni și la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 86 de oameni. Satul Mîrzoaia a fost menționat documentar în anul 1597.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.