17 septembrie 2014, 11:09 Caleidoscop views 9347
Experţii speră să rezolve un mister de sute de ani
Foto: oasteadomnului.ro
17 septembrie 2014, 11:09 Caleidoscop views 9347

Experţii speră să rezolve un mister de sute de ani

Codex Zacynthius este o text din secolul al VI-lea sau al VII-lea, de mare interes pentru experţii care studiază Noul Testament. Manuscrisul iniţial a fost şters, iar peste vechiul text a fost scris altul, în secolul al XIII-lea. Acum istoricii speră să poate scoate la lumină prima variantă a documentului, care este păstrat acum la o universitate din Marea Britanie.

Rowan Williams, fostul arhiepiscop de Canterbury, este încîntat de descoperirea textului ascuns, pe care o compară cu o muncă de detectiv.

Biblioteca Universităţii Cambridge a plătit peste un milion de lire sterline ca să cumpere manuscrisul.

Prima descifrarea a textului ascuns a fost făcută în anul 1861, dar experţii cred că aceasta conţine multe erori. Tehnicile moderne ar putea ajuta la o interpretare corectă.

În trecut, reciclarea manuscriselor era o practică frecventă, pentru că materialele de scris erau rare şi scumpe, cărţile costau foarte mult şi foarte puţine persoane ştiau să citească.

Codex Zacynthius cuprinde 176 foi de pergament (piele de animal) şi a fost folosit prima dată în secolul al VII-lea, conţinînd un fragment în limba greacă din Evanghelia după Luca.

Ulterior, peste acest text a fost scris un text din Evangeliarium, o carte care cuprinde fragmente din toate cele patru Evanghelii.

Codexul nu a fost inclus în versiunea finala a Noului Testament, care se bazează pe doar 6 manuscrise, care alcătuiesc baza Bibliei Luterane.

Textul ascuns conţine şi un comentariu scris pe margine, care i-ar putea ajuta pe experţi să observe cum a fost interpretată în timp Evanghelia după Luca.

Sursa: www.descopera.ro

Cuvinte cheie:

istoria , biblie , Mister

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1431
Populația:
9063 locuitori

Cupcini este un oraş în Raionul Edineţ, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii,  străbătut de rîul Ciuhur, oraşul Cupcini este situat la o distanţă de 194 km de Chișinău. Conform datelor statistice, în anul 2008, populaţia oraşului constituia 9063 locuitori. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1431, cînd Alexandru cel Bun întărea stăpînirea asupra „vadului de piatră de pe Ciuhur” lui Cupcici vornic, a cărui nume îl ia satul.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.