24 octombrie 2015, 16:03 Caleidoscop views 10993
Descoperirea făcută după un secol în Antarctica
Foto: gandul.info
24 octombrie 2015, 16:03 Caleidoscop views 10993

Descoperirea făcută după un secol în Antarctica

Un carnet fotografic care aparţinuse unui om de ştiinţă participant la tragica expediţie din Antarctica a lui Robert Scott a fost găsit după ce a stat timp de peste un secol printre gheţuri, potrivit AFP.

Acest carnet, a cărui descoperire a fost dezvăluită de Fundaţia Antarctica din Noua Zeelandă, i-a aparţinut lui George Murray Levick. Este o 'descoperire pasionantă', o piesă care lipsea din reconstituirea expediţiei, a apreciat Nigel Watson, director executiv al Fundaţiei.

Paginile, încă lizibile, au fost expediate în Noua Zeelandă pentru a fi restaurate, urmând a fi trimise în Antarctica, unde Fundaţia se ocupă de prezervarea a cinci situri, utilizate de exploratorii Robert Scott (1868-1912), Ernest Shackleton (1874-1922) şi Edmund Hillary (1919-2008).

După ce a ajuns în Antarctica, expediţia căpitanului Scott s-a separat în două grupuri. La 17 ianuarie 1912, cel condus de Scott a atins Polul Sud, dar a fost nevoit să constate că Roald Amundsen ajunsese cu câteva săptămâni înaintea lui. Căpitanul Scott şi echipa sa au murit pe drumul de întoarcere, din cauza subnutriţiei şi a condiţiilor meteorologice extreme.

George Murray Levick (1876-1956), care făcea parte din celălalt grup, a călătorit de-a lungul coastei pentru a face observaţii. Baza în care lucra a fost prinsă între gheţuri şi nicio navă nu putea ajunge acolo pentru a-i recupera pe exploratori. Levick şi ceilalţi membri ai grupului au supravieţuit săpându-şi un adăpost în gheaţă şi hrănindu-se cu pinguini şi foci.

Carnetul lui Levick nu conţine dezvăluiri de amploare. Este vorba despre date, descrieri ori detalii fotografice, de la începutul expediţiei. Scrierile trimit la o serie de fotografii dintr-o colecţie a sa, deţinută în prezent de Institutul Scott al Universităţii Cambridge.

Revenit din tragica expediţie Terra Nova, Levick a participat la sângeroasa bătălie de la Gallipoli (Turcia), apoi a lucrat pentru serviciile de informaţii ale armatei britanice.

Sursa: www.gandul.info

Cuvinte cheie:

Antarctica , descoperire , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772-1773
Populația:
502 locuitori

Lopatna este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Orhei și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 502 oameni. Satul Lopatna a fost menționat documentar în anii 1772-1773.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.