31 octombrie 2014, 16:14 Caleidoscop views 10749
Deznodămînt în povestea celui mai celebru avion dispărut - Descoperire
Foto: golos-ameriki.ru
31 octombrie 2014, 16:14 Caleidoscop views 10749

Deznodămînt în povestea celui mai celebru avion dispărut - Descoperire

Unde a dispărut avionul celebrei Amelia Earhart? După 77 de ani avem un răspuns certificat de experţi. Potrivit TIGHAR (Grupul Internaţional pentru Recuperarea Avioanelor Istorice), bucata de aluminiu găsită în 1991 pe insula Nikumaroro din Pacificul de Sud aparţine avionului temerarei Amelia Earhart.

Amelia Earhart a dorit să facă înconjurul Pămîntului cu avionul, înainte de a împlini 40 de ani. După ce a parcurs trei sferturi din zborul planificat, Earhart s-a oprit la Lae (Noua Guinee), de unde a decolat la 2 iulie 1937 spre insula Howard din Pacific, unde nu a mai ajuns niciodată. La începutul celei de-a doua tentative de zbor în jurul lumii, Amelia Earhart a stat o săptămînă la Miami. Cu această ocazie, una din ferestrele avionului său Lockheed Electra a fost înlocuită cu o planşă de aluminiu, care poate fi zărită într-o fotografie publicată de „Miami Herald" în iunie 1937.

Potrivit cercetătorilor de la TIGHAR, multe dovezi sugerează că Earhart a aterizat în siguranţă pe insula Nikumaroro. Timp de cinci nopţi, femeia a trimis mesaje radio de disperare, iar avionul său a fost cuprins de valuri. Earhart şi al doilea membru al echipajului, Fred Noonan, au rămas captivi pe insula pustie. Ipotezele anterioare au sugerat că Earhart şi Noonan s-ar fi prăbuşit în Oceanul Pacific înainte să ajungă pe Insula Howland, după ce avionul ar fi rămas fără carburant (Insula Nikumaroro se află la 560 km S-E de Insula Howland).

În 1991, cercetătorii au găsit un fragment de aluminiu pe ţărmul insulei Nikumaroro, pe care l-au denumit „Artifact 2-2-V-1". Pentru a rezolva misterul bucăţii de aluminiu, cei de la TIGHAR au analizat un avion restaurat Lockheed c/n 1091 din Kansas. Fragmentul şi compoziţia sa s-au potrivit de minune cu fuselajul aeronavei respective.

„Este dovada care leagă insula Nikumaroro de dispariţia Ameliei Earhart", a declarat Ric Gillespie, reprezentantul TIGHAR. „Fragmentul „Miami Patch" (Artifact 2-2-V-1) reprezintă o piesă importantă care ne poate ajuta să elucidăm, în sfîrşit, misterul prăbuşirii avionului lui Earhart". De asemenea, în 2012, un sonar a înregistrat o anomalie aproape de insula Nikumaroro, care ar putea semnala faptul că acolo se află epava avionului Ameliei Earhart. Această formaţiune a fost detectată la o adîncime de 200 de metri.

Sursa: www.gandul.info

Cuvinte cheie:

avion , descoperire , istoria , ocean

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
78 locuitori

Slobodca este un sat din cadrul comunei Ruseni, raionul Edineţ. Satul este situat la 7 km de orașul Edineț și la 213 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 78 de oameni. Satul Slobodca a fost înființat în anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.