24 noiembrie 2014, 11:15 Caleidoscop views 7786
Bruxelles vrea un Sistem european de pază a frontierelor
Foto: mangalianews.ro
24 noiembrie 2014, 11:15 Caleidoscop views 7786

Bruxelles vrea un Sistem european de pază a frontierelor

Comisia Europeană analizează un plan pe termen lung ce vizează crearea unui sistem complet nou de pază a granițelor Uniunii Europene, care să dispună de un centru de comandă și control independent, relatează EUObserver.

O sursă comunitară a declarat că înființarea unei astfel de agenții supranaționale cu atribuții sporite față de cele ale actualei Frontex (Agenția europeană pentru managementul cooperării operaționale la granițele externe ale statelor membre UE) ar dura circa 20 de ani.

'Vorbim despre anul 2030 sau 2035, astfel că este un proiect pe termen lung'', a menționat sursa citată.

Prima fază a proiectului prevede o mai mare interacțiune între statele membre și UE în ceea ce privește cooperarea și luarea deciziilor referitoare la probleme de control al frontierelor.

Următoarea etapă pune accentul pe mutarea luării deciziilor la nivelul Uniunii Europene, fază în care va fi introdusă o structură europeană intermediară de pază a frontierelor.

Faza finală a proiectului, cea mai ambițioasă și care presupune 'integrarea deplină la nivelul UE'', prevede crearea unei agenții complet noi — comitetul pentru gestionarea frontierelor Schengen (CSBM). Toate gărzile de frontieră care pînă atunci au acționat sub comanda și controlul autorităților naționale ar urma în final să fie parte a Corpului european al gărzilor de frontieră.

Potrivit acestui model final, Frontex va avea ca principale misiuni strîngerea de informații și gestionarea de resurse precum personalul și echipamentele, precizeaza Agerpres in pagina electronica.

Sursa: incomemagazine.ro

Cuvinte cheie:

sistem , frontiera , UE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
288 locuitori

Comarovca este un sat din cadrul comunei Natalievca, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Fălești și la 125 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 288 de oameni. Satul Comarovca a fost întemeiat în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.