29 ianuarie 2015, 16:26 Caleidoscop views 11480
Focul care arde de peste 6.000 de ani. Este practic imposibil de stins
Foto: descopera.ro
29 ianuarie 2015, 16:26 Caleidoscop views 11480

Focul care arde de peste 6.000 de ani. Este practic imposibil de stins

În Australia se află cel mai persistent foc de pe planetă, care arde fără întrerupere de peste 6.000 de ani.

Este practic o ardere mocnită de cărbune, care se află la 30 de metri adâncime, sub Muntele Wingen, numit şi Muntele Care Arde, aflat în New South Wales. La suprafaţă este vizibilă doar o dâră de fum, care miroase foarte urât.

Nimeni nu ştie exact când şi de ce s-a aprinse cărbunele din această mină, dar despre focul care arde continuu vorbeşte tribul de aborigeni Wanaruah. Timp de mii de ani, membrii tribului au folosit acest foc ca să facă mâncare, unelte şi pentru a se încălzi.

Oficial, la Muntele Wingen se află focul natural care arde de cel mai mult timp.

Este posibil ca totul să fi început de la un fulger, de la un foc de pădure sau de la aborigeni care au aprins aici un mic foc, declanşând astfel fără să ştie incendiul mocnit de cărbune.

Regiunea a devenit în ultimii ani o atracţie turistică. Temperatura la suprafaţa solului atinge aici 350 de grade Celsius, iar mirosul de sulf este foarte puternic.

Specialiştii cred că pe planetă există aproximativ 1.000 de astfel de incendii de cărbune, cele mai multe având o durată de ardere foarte îndelungată.

Un foc de acest fel este practic imposibil de stins, spune Guilleromo Rein, expert la Universitatea din Edinburgh.

Sursa: www.descopera.ro

Cuvinte cheie:

natura , munţi , Australia , foc

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1899
Populația:
207 locuitori

Octeabriscoe este un sat din cadrul comunei Văscăuţi, raionul Floreşti. Satul este situat la distanța de 35 km de orașul Florești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 207 de oameni. Localitatea a fost fondată în anul 1899 cu numele Mîrzești, iar în 1961 a fost redenumită în Octiabriscoe.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.