15 martie 2024, 14:30 Caleidoscop views 15465
Cum să răspundem la întrebările
15 martie 2024, 14:30 Caleidoscop views 15465

Cum să răspundem la întrebările "incomode"

Tehnici psihologice și verbale:

"Cît cîștigi?", "Nu vă doriţi al doilea copil?", "Cînd te vei căsători ?", "Divorțaţi nu-i aşa?"

Probabil, fiecare dintre noi s-a pomenit într-o situație penibilă, cînd un interlocutor curios dorea să obțină cu înfrigurare informații, pe care nu aţi fi dorit să le daţi nimănui şi ca pe urmă să vă pară rău ce întorsătură a luat această conversație.

Propunem atenţiei dumneavoastră cîteva strategii care vă vor ajuta să oferiţi răspunsuri la cele mai dificile întrebări, simţindu-vă, cu toate acestea, minunat. Dacă veţi urma sfaturile noastre, atunci nu va trebui să vă toarcă mama pe limbă cuvintele într-o situație reală.

1. Programatorii și Sherlock Holmes recomanda:

Răspunzînd la întrebările incomode, aveţi tot dreptul să nu-i oferiţi interlocutorului dumneavoastră nici o informație concretă. Comportaţi-vă ca programatorul din anecdotă, care la întrebarea lui Holmes și Watson, care se pierduseră călătorind în balon, a răspuns absolut corect, dar cu toate acestea cuvintele acestuia nu foloseau la nimic.

- Sire, spuneţi-ne vă rog unde ne aflăm?
- În coșul balonului, sire!

Sau oferiţi o informație generală, dar, de asemenea, nu foarte utilă.

- Cît cîștigi totuşi?

- Ca toţi, salariul mediu din industrie (considerabil mai puțin decît Abramovici).

2. Tehnica „oglindirii" („mirroring").

Întoarceţi-i interlocutorului întrebarea lui. Puteți face acest lucru prin folosirea a două tehnici simple.

1) Readresaţi-i întrebarea, astfel încît persoanei cu care vorbiţi să i se facă incomod că v-a pus întrebarea respectivă. Utilizaţi construcţia universală, care începe cu cuvintele "Dacă am înțeles corect...", iar încheierea acesteia va depinde în întregime dacă veţi continua să comunicaţi sau doriți să stabiliţi graniţele personale etc. ..."Am înțeles corect, nu eşti deloc, împotrivă să ţii lumînarea în dormitorul meu?" sau "Dacă am înțeles corect problema principală a zilei este viața mea personală?" sau "Am înțeles corect că interesul faţă de necazurile altora este ceva firesc pentru tine?". Va fi foarte bine, dacă o veţi putea spune foarte politicos, calm, cu o voce ca de gheață și nu veţi recurge la gesticulare, poate doar veţi ridica o sprînceană, demonstrîndu-vă uimirea.

2) "Sporiţi" interesul faţă de un anumit subiect, adresîndu-i interlocutorului o altă întrebare din aceeași categorie:

- Cînd aveţi de gînd să mai faceţi un copil?

- Dar voi pe al treilea?

3. „Teatrul unui actor"

Auzind vreo întrebare supărătoare, vă puteți imagina întotdeauna că sînteţi o mare actriță dramatică, priviţi-l pătrunzător pe conlocutor în ochi, oftaţi adînc, strîngeţi mîinile la piept (la dorinţă puteţi "pocni" degetele), să demonstraţi o beznă de disperare și să spuneţi cu o voce tragică: "Te implor! Niciodată, mă auzi, dar niciodată să nu mă mai întrebi despre acest lucru!". A doua opțiune: jucaţi rolul unei persoane care oferă o conferință de presă (nu vom da aici nume concrete, dar vă recomandăm să fiţi atenţi la autorităților de prim rang) și să rostiţi fraza: "Următoarea întrebare, vă rog!". A treia versiune e pentru fanii serialului "Univer". Amintiți-vă de fraza karatistului Eduard Kuzmin (zis Kuzea) și spuneţi: "Această informație este secretă!".

4. "Nu sînt plicticos, nu sînt plicticos, nu sînt plicticos!"

În loc să vă supăraţi, să vă mîniaţi sau chiar într-un fel să demonstraţi că întrebarea interlocutorului va influenţat negativ, începeţi să răspundeţi cu o voce monotonă, constantă. Cel mai important lucru sînt detaliile. Povestiţi pînă şi cele mai neînsemnate detalii şi începeţi de foarte departe!

– Cînd te vei căsători într-un sfîrşit?

– Astrologii spun că pentru o căsătorie fericită este necesar ca convergenţele ascendentului celor îndrăgostiţi să se intersecteze (nu ne întrebaţi ce este ascendentul și dacă acesta ar trebui să se unească de fapt, orice teorie este bună, important e ca pentru interlocutorul dvs. aceasta să fie cît mai complicată şi ca el să nu fie versat în ea, fie "astrograma", fie o linie a vieţii situată altfel, fie şi indicele Nasdaq). Și în acel moment, cînd îmi voi da seama că mi-am întîlnit sufletul pereche și-l voi verifica, dacă ne potrivim (va trebui să precizez cînd şi unde s-a născut), atunci îi voi spune: "Da". Și nici cu un minut mai devreme.

5. Glumiţi, acest lucru este enervant!

- Doamne, cît de mult ai cheltuit pentru aceasta rochie?

- A trebuit să ţin foame timp de doua săptămîni, dar ce nu faci de dragul modei!

Răspunsuri universale

"Admir abilitatea Dvs. de a pune întrebări-capcană!" sau "Dvs. sînteţi o femeie încîntătoare (un bărbat minunat), știți ce m-a uimit mereu la Dvs.? Capacitatea Dvs. de a pune întrebări incomode (complicate, retorice)!"

"Voi răspunde cu plăcere la întrebarea Dvs., numai spuneţi-mi întîi de ce vă interesează atît de mult acest lucru?"

"Iar Dvs. de ce sînteţi atît de interesat?"

"Chiar doriţi să vorbim despre asta?". Dacă auziți afirmaţia: "Da", nu ezitați să vă demonstraţi dezacordul: "Eu însă nu vreau" și zîmbiţi.

Dacă nu mai doriți să aveţi nimic în comun cu acea persoana care vă pune întrebări lipsite de tact, vă puteți permite ceva mai mult. De exemplu, puteţi face remarca: "Este treaba mea şi cu asta basta".

Sursa: uduba.com

Cuvinte cheie:

oameni , comunicare , psihologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2204 locuitori

Bălăneşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Bălăneşti și Găureni. Satul Bălăneşti este situat la o distanță de 15 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ungheni, la 18 km de oraşul Nisporeni şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2204 de oameni. Satul Bălănești a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.