18 iulie 2020, 12:00 Caleidoscop views 17385
18 iulie 2020, 12:00 Caleidoscop views 17385

Cum vorbeau oamenii de Neanderthal?


Foto: guardian.co.uk 

Neaderthalienii aveau corpul diferit de cel al unui om din zilele noastre. În general, ei erau mai scunzi şi mai îndesaţi decît noi, dar specialiştii spun că diferenţele fizice nu se opresc aici.

Observînd forma laringelui ce a aparţinut unui neanderthalian, specialiştii spun că este posibil ca sunetele lor să fi fost diferite de ale noastre.

Totuşi, din punct de vedere anatomic, laringele omului de Neanderthal era apropiat de cel al omului modern, iar specialiştii spun că nu există motive care să îi fi împiedicat pe aceşti oameni să comunice prin limbaj articulat.

Comparînd aparatul fonator al omului de Neanderthal cu cel al omului contemporan şi observînd factorii care influenţează vocea, savanții au ajuns la concluzia că neanderthalienii aveau laringele mai scurt şi mai lat decît al omului modern, fiind mai apropiat de cel al femeilor din ziua de azi.

Prin urmare, este posibil ca masculii neanderthalieni să fi avut voci mult mai ascuţite decît se credea iniţial. Un piept mare, o cavitate nazală şi o gură foarte bine dezvoltate au dus, probabil, la formarea unui sunet înalt şi dur.

În filmarea alăturată, Patsy Rodenburg, director la o şcoală superioară de muzică şi artă dramatică încearcă să reproducă sunetele pe care le-ar fi produs laringele unui om de Neanderthal.

Cuvinte cheie:

omenirea , istoria , limba

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
1883 locuitori

Svetlîi este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alexeevca și Svetlîi. Localitatea se află la distanța de 30 km de municipiul Comrat și la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1883 de oameni. Satul Svetlîi a fost menționat documentar în anul 1913 cu denumirea Denevița Nouă.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.