19 ianuarie 2020, 13:30 Caleidoscop views 6416
19 ianuarie 2020, 13:30 Caleidoscop views 6416

Mirosul îţi divulgă personalitatea

Cercetări sugerează că putem cataloga personalitatea cuiva în funcţie de mirosul persoanei în cauză.

Cercetarea, realizată de specialiştii de la Universitatea din Wroclaw, Polonia, sugerează importanţa pe care o are mirosul corporal în crearea primei impresii.

La studiu au luat parte 30 de bărbaţi şi 30 de femei care au fost rugaţi să poarte un tricou alb timp de trei nopţi, fără a avea voie să utilizeze deodorant, parfum, cremă şi săpun, să fumeze sau să consume alimente cu miros intens. De asemenea, participanţii au fost supuşi unui test de personalitate.

Fiecare tricou a fost pus într-un sac de plastic, iar 100 de femei şi 100 de bărbaţi au fost rugaţi să le miroase. În funcţie de miros, li s-a cerut să stabilească, pe o scară de la 1 la 10, cinci trăsături ale personalităţii deţinătorului. Fiecare din cei 200 de evaluatori a avut de analizat 6 tricouri, iar fiecare tricou a fost, pe rând, examinat de 20 de persoane.

Aprecierile făcute de cei 200 de indivizi au fost comparate cu cele rezultate din auto-evaluările realizate de cei ce purtaseră tricourile, evaluări care s-au axat pe trei caracteristici ale personalităţii: extraversiunea, dominanţa şi nevrotismul. Extraversiunea, nevrotismul şi dominanţa sunt trăsături care ar putea, într-o anumită măsură, să fie exprimate din punct de vedere fiziologic sau emoţional.

Tricourile persoanelor dominante au fost cel mai uşor de identificat. Acestea aveau impregnat, pe lângă mirosul proprietarului, şi pe cel al partenerului. Nevroticii transpiră mai mult în condiţii de stres, iar mirosul lor se modifică.

Studiul este preliminar, dar cercetătorii spun că el constituie un început bun în ceea ce priveşte importanţa mirosului în identificarea personalităţii.

Sursa: descopera.ro

Cuvinte cheie:

studiu , om

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1590
Populația:
640 locuitori

Morenii Vechi este un sat din cadrul comunei Valea Mare, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ungheni și la 121 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 640 de oameni. Satul Morenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1590.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.