28 august 2015, 09:55 Caleidoscop views 19113
28 august 2015, 09:55 Caleidoscop views 19113

Cum ar arăta lumea fără pisici? Ar deveni un infern


Foto: ropets.com 

Invazia rozătoarelor, creșterea numărului de îmbolnăviri, a numărului de animale de pradă – sînt doar cîteva dintre rezultatele modelării realizate de veterinarul Alan Beck, cu scopul de a înțelege cum s-ar schimba lumea dacă ar dispărea pisicile, relarează La Repubblica.  

Conform datelor adunate Alan Beck, pisicile sînt animale de pradă experimentate, vînînd animale mici, și pot supraviețui ca animale solitare atunci cînd hrană este puțină, înmulțindu-se cînd hrana abundă. „Vînînd șoarecii și șobolanii pripășiți prin case vechi, beciuri și hambare, pisicile sînt esențiale în menținerea controlului populației acestor rozătoare. În absența lor, populațiile de șoareci și șobolani ar creste exploziv”. Alan Beck crede că micile feline joacă un rol semnificativ în reducerea pierderilor de grîne, cauzate de consumarea lor sau contaminarea lor de către rozătoare.

Alte cîteva studii științifice au tras și ele semnalul de alarmă cu privire la efectele profund negative ale dispariției pisicilor. Autoritățile din Noua Zeelanda au constatat, în 1979, că „eradicarea" tuturor pisicilor de pe o insula a dus la multiplicarea explozivă a populației de rozătoare, care au cucerit insula definitiv. În același timp, efectele multiplicării populației de șobolani au avut consecințe dramatice: speciile de păsări, ale căror ouă erau mîncate de șobolani, au intrat în declin.

Pisicile, ca animale de companie, sînt mereu apreciate pentru că sînt independente, și știu să se integreze în mediul casnic și citadin. ÎIntre micile feline și om s-a stabilit o coexistență tihnită și majoritatea pisicilor tind să rămînă într-o rază teritorială de 300 de metri în jurul vreunei structuri umane, ceea ce indică un anumit grad de dependență de oameni. Dacă pisicile ar dispărea brusc, oamenii ar avea destule motive să le regrete pierderea.

Cuvinte cheie:

animale , lume

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1613
Populația:
503 locuitori

Branişte este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Avrămeni, Branişte, Reteni-Vasileuţi, Reteni. Localitatea se află la distanța de 36 km de oraşul Rîşcani şi la 180 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 503 oameni. Satul Braniște a fost menționat documentar în anul 1613.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.