22 martie 2015, 13:51 Caleidoscop views 18614
22 martie 2015, 13:51 Caleidoscop views 18614

Ce ne spune culoarea planetei

Planeta noastră are o frumoasă culoare albastră, Marte este de un roșu -rece, iar Venus este de un alb-strălucitor. Astronomii demult și-au dat seama că "adevăratele" culori ale planetelor pot spune multe despre ele. De exemplu, Marte este de culoare roşie, deoarece solul său conține oxid de fier. Terra este albastră, pentru că atmosfera noastră împrăștie mai eficient razele de lumină albastre, dar nu infraroşii. În atmosfera planetei noastre sînt puține gaze - metan şi amoniac, care absorb razele infraroşii. De aceea, din spaţiu planeta noastră pare albastră.

Cercetătorii NASA au analizat lumina emisă de planete şi au creat aşa-numita schemă de culori a planetelor, relatează physorg.com. Ca urmare, Terra a rămas în  singurătate, deoarece planete asemănătoare ei în sistemul nostru solar nu sînt.

Proiectul în sine a demarat în 2008. Informaţia despre culorile Terrei, Lunii, a lui Marte a fost primită de către aparatul Deep Impact al NASA. Cercetătorii au vrut să înţeleagă modul în care Pămîntul este văzut de astronomii extratereștri.

În timp ce aparatul se afla în spaţiu pe orbita sa, echipamentul de la bord printr-un filtru de lumină fixa lumina venită de la obiectele cosmice, de la raze ultraviolete la raze infraroşii, reflectate de suprafaţa planetelor. După analiza datelor şi adăugarea informaţiilor cu privire la culorile celorlalte planete ale sistemului solar, oamenii de știință au realizat o diagramă, comparînd raportul dintre verde și roşu, albastru şi verde.

Într-un colţ al diagramei s-au situat Jupiter şi Saturn, în celălalt – Uranus și Neptun. Planetele stîncoase Marte, Venus şi Mercur sînt mai aproape de spectrul roşu. Pămîntul este unic în acest sens, datorită caracteristicilor menţionate mai sus: de dispersie a razelor albastre şi lipsa de metan şi amoniac în atmosferă.

Oamenii de știință au descoperit aproximativ 490 de planete din afara sistemului nostru solar, care, de asemenea, fără îndoială, își au culorile lor proprii, iar modelul cu trei culori va permite astronomilor să afle mai multe despre ele. Ei vor putea determina, cel puţin aproximativ cum sunt  aceste planete: stîncoase sau similare cu Pămîntul.

Culoarea planetei poate spune multe despre ea, dar asta nu înseamnă că, dacă aceasta este albastră, atunci are oceane. Acest lucru ar însemna că planeta ar trebui studiată.

Cuvinte cheie:

cosmos , stiinta , Planete , Univers

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1576
Populația:
2050 locuitori

Tîrnova este un sat şi comună din raionul Edineţ. Tîrnova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe malul drept al rîului Racovăț, la o distanță de 18 km de orașul Edineț, la 33 km de stația de cale ferată Brătușeni şi la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2050 de oameni. Satul Tîrnova, din ținutul Hotin, este atestat documentar la 17 aprilie 1576, cu denumirea Truineva.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.