28 martie 2012, 14:00 Caleidoscop views 4168
28 martie 2012, 14:00 Caleidoscop views 4168

A fost descoperită prima galaxie ortogonală

O grupare de 250 de corpuri cereşti cu o formă mai puţin obişnuită a fost localizată de curînd la 70 de milioane lumină distanţă de către o echipă de astronomi, scrie Daily Mail.

Constelaţiile descoperite pînă acum în Univers au fie formă eliptică, fie spiralată, fie lenticulară. Cea descoperită de curînd de către o echipă compusă din cercetători australieni, germani, elveţieni şi finlandezi seamănă cu un paralelipiped.

“Este unul dintre acele lucruri care te fac să zîmbeşti, pentru că nu au cum să existe. Pentru că nu te aştepţi să existe. E ca Turnul din Pisa sau descoperirea unei specii exotice care sfidează legile naturii”, a declarat profesorul Alister Graham de la Universitatea Swinburne din Australia.

Galaxia a fost detectată de telescopul spaţial japonez Subaru în mod întîmplător. Totuşi, astronomii cred că forma galaxiei nu este complet paralelipipedică, dar nici sferoidală. Aceasta ar arăta mai degrabă ca un disc umflat sau ca un cilindru cu diametrul foarte mare şi cu înălţimea mică.

„Este posibil ca ea să se fi format în urma coliziunii dintre două galaxii spiralate”, spune profesorul Duncan Forbes, de la Swinburne.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec XVIII-lea
Populația:
825 locuitori

Albota de Jos este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Albota de Jos, Hagichioi și Hîrtop. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Taraclia și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 825 de oameni. Satul Albota de Jos a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.