13 aprilie 2014, 12:42 Caleidoscop views 9820
13 aprilie 2014, 12:42 Caleidoscop views 9820

Misterul de sub Gibraltar

Acum mai bine de 250 de ani, în zona Gibraltar s-a produs cel mai mare cutremur din regiune, ducînd la distrugerea oraşului Lisabona.
Solul de sub Portugalia, Spania şi Maroc s-a zguduit violent pe 1 noiembrie 1755, provocînd “Marele Cutremur” de la Lisabona, care s-a soldat cu cel putin 40.000 de victime.

După mai mult de 250 de ani, geologii încearcă încă să afle ce ascund plăcile tectonice care au produs puternicul cutremur, potrivit potrivit MSNBC. O zonă unică de subducţie care se gaseşte sub Gibraltar, în sudul peninsulei iberice, este vinovată de această catastrofă. Zonele de subducţie sunt locuri unde plăcile tectonice ale Pamîntului se deplasează unele sub altele şi produc cele mai devastatoare cutremure din lume.

Cercetatorul Gutscher a arătat că litosfera oceanului – un strat care curpinde scoarţa şi mantaua superioară a Pamantului – se află sub Gibraltar şi se întinde şi în partea de nord a plăcii tectonice africane. Dar, spre deosebire de alte zone de subducţie uriaşe, precum cele din Groapa Marianelor sau din Insulele Aleutian din Alaska, aceasta este relativ mică. Dacă subducţia de sub Gibraltar este de domeniul trecutului, există totuşi un pericol pentru cutremure viitoare. Un ultim cutremur puternic în regiune s-a produs în februarie 2004 în Maroc, cînd a provocat aproape 600 de victime.

Cuvinte cheie:

stiinta , descoperire , Mister

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1601
Populația:
2840 locuitori

Zguriţa este un sat şi comună din raionul Drochia. Zguriţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 22 km de orașul Drochia și la 182 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2840 de oameni. Satul Zgurița a fost menționat documentar în anul 1601.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.