13 aprilie 2018, 15:45 Caleidoscop views 11719
13 aprilie 2018, 15:45 Caleidoscop views 11719

Cum apreciem frumusețea

Aşa cum a spus Oscar Wilde, frumuseţea este în ochii privitorului, dar, vorbind despre artă, frumusetea pare a fi ceva universal. Noile cercetări neurologice sugerează o oarecare înţelegere a acestui paradox estetic, relatează www.livescience.com.

Rezultatele arată că atunci cînd privesc o operă de artă la toate persoanele se activizează aceleaşi părţi ale creierului. O echipă de experţi de la Universitatea din New York a arătat participanților imaginile a 109 opere de artă a diferitor culturi, epoci şi stiluri, precum şi pe diferite teme. Voluntarii au fost rugaţi să răspundă la întrebarea cît de mult o anumită operă de artă îi impresionează pe ei.

Aparent, emoțiile estetice activau creierul în acelaşi mod la toţi oamenii, dar zonele activate erau legate de intensitatea experienţei estetice individuale ceea ce ajută la explicarea de ce aceste "sentimente" sînt ceva strict individual, dar şi universal.

Cuvinte cheie:

arta , frumusete

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1932
Populația:
651 locuitori

Mărdăreuca este un sat din cadrul comunei Boşcana, raionul Criuleni. Satul este situat la o distanţă de  19 km de oraşul Criuleni şi la 25 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 651 de oameni. Satul Mărdăreuca a fost întemeiat în anul 1932.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.