08 august 2018, 14:45 Caleidoscop views 8505
Schimbările climatice pot transforma pămîntul într-un „cuptor”
08 august 2018, 14:45 Caleidoscop views 8505

Schimbările climatice pot transforma pămîntul într-un „cuptor”

Trecerea la o economie ecologică este mai urgentă pentru Pămînt, iar poluarea cu combustibili fosili ar putea împinge planeta albastră într-o stare durabilă și periculoasă a „cuptorului", au avertizat luni cercetătorii internaționali citați de AFP.

În cazul în care calotele de gheață polare continuă să se topească, pădurile să fie decimate și emisiile de gaze cu efect de seră să rupă înregistrările anuale, Pămîntul va trece printr-un punct critic. O schimbare care ar putea apărea „în doar cîteva decenii", au avertizat oamenii de știință în jurnalul „Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS). Trecerea acestui prag înseamnă, potrivit lor „o temperatură de 4 pînă la 5 grade Celsius mai mare decât perioada preindustrială și un nivel al mării de 10 pînă la 60 de metri mai mare decât astăzi".

Terra un cuptor?

„Un cuptor pe Pămînt este probabil incontrolabil și periculos pentru mulți", este concluzia cercetătorilor de la Universitatea din Copenhaga, a Universității Naționale Australiene și Institutului de Cercetare de la Potsdam privind efectele schimbărilor climatice în Germania. Rîurile s-ar revărsa, uraganele ar face ravagii pe coaste și recifurile de corali vor dispărea – toate înainte de sfîrșitul acestui secol, dacă nu chiar mai devreme. Temperaturile medii globale ar depăși cele ale oricărei perioade interglaciare – aceste cicluri care separă două glaciații – de 1,2 milioane de ani.

Topirea doar a calotelor de gheață polare ar determina o creștere foarte semnificativă a nivelului oceanelor, înconjurînd regiunile de coastă unde trăiesc sute de milioane de oameni. „Locurile de pe Pămînt vor deveni nelocuibile dacă «Terra-cuptor» devine realitate", avertizează Johan Rockström, directorul Centrului de Rezistență de la Stockholm.

Punct critic

Cercetătorii sugerează că punctul critic ar putea fi atins atunci când temperatura Pămîntului este cu 2 grade mai caldă decît era preindustrială. Este deja un grad ridicat și continuă să crească la o rată de 0,17 grade pe deceniu. „O încălzire de 2 grade ar putea activa puncte importante de întrerupere, crescînd în continuare temperatura care ar putea activa alte elemente de rupere printr-un efect de domino care ar putea conduce Pămîntul la temperaturi chiar mai mari", avertizează raportul.

Experții sînt, de asemenea, îngrijorați de fenomene precum incendiile forestiere care se vor înmulți pe măsură ce planeta se încălzește și se usucă.

Activitatea de cercetare

Acest studiu a folosit lucrări științifice anterioare privind punctele de trecere ale Pămîntului. Oamenii de știință au examinat, de asemenea, vremuri îndepărtate, cum ar fi epoca pliocenilor acum cinci milioane de ani, cînd nivelul de CO2 din atmosferă a fost de 400 de părți per milion (ppm) comparativ cu ce avem în prezent.

În perioada cretacică – era dinozaurilor – acum 100 milioane de ani în urmă, CO2 a ajuns chiar la 1000 ppm în mare parte datorită activității vulcanice.

Se determină că o creștere de 2 grade este un punct fără întoarcere „este nou", a declarat Martin Siegert, co-director al Institutului de Cercetare Grantham privind schimbările climatice de la Londra, care nu a fost implicat în studiu.

Prevenire

Este necesar să se schimbe imediat stilul de viață pentru a proteja Pămîntul, oamenii de știință au avertizat, explicând că combustibilii fosili urmau să fie înlocuiți cu alte surse și cu emisii de CO2 mai scăzute. De asemenea, au solicitat o mai bună gestionare a solului, îmbunătățirea practicilor agricole, protecția terenurilor și a zonelor de coastă, precum și dezvoltarea tehnicilor de captare a CO2, de a planta copaci și de a opri defrișărilor.

Dar, chiar și cu oprirea emisiilor de gaze cu efect de seră, tendința actuală de încălzire ar putea declanșa alte procese ale Pămîntului –numite feedback-uri- ceea ce contribuie în continuare la creșterea temperaturilor. Printre aceste procese: topirea permafrostului, defrișările, lipsa stratului de zăpadă în gheață mare emisfera nordică și topirea calotelor polare.

Sursa: magnanews.ro

Cuvinte cheie:

savanti , Pamint

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
2868 locuitori

Cimişeni este un sat şi comună din raionul Criuleni. Cimişeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2868 de oameni. Localitatea se află la distanța de 65 km de orașul Criuleni și la 25 km de Chișinău. Satul Cimișeni a fost menționat documentar în anul 1660.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.