07 octombrie 2023, 13:30 Caleidoscop views 13133
Beneficiile pe care varza şi zeama de varză le au pentru organism
07 octombrie 2023, 13:30 Caleidoscop views 13133

Beneficiile pe care varza şi zeama de varză le au pentru organism

Varza murată este un preparat care se serveşte în sezonul rece alături de sarmale, friptură de porc, mîncare de cartofi, fasole, varză călită cu afumătură.

Aceasta este bogată în substanţe nutritive, vitamina C, vitamina antioxidantă care ajută la fortifierea sistemului imunitar, la revitalizare şi tonifiere.

Totodată, este singurul aliment de natură vegetală în care se găseşte vitamina B12 din belşug, dar şi minerale, precum magneziu, acid folic, potasiu, fier, iod. Aceste oligoelementele încetinesc procesul de îmbătrînire, protejează sistemul nervos şi împiedică pierderile de memorie.

„Sărurile minerale, fermenţii şi enzimele apărute din procesul de fermentaţie, precum şi vitamina U, vitamina antiulceroasă, care se distruge prin fierbere, transformă această zeamă într-un adjuvant nutriţional în tratarea bolilor ulceroase. Varza murată este şi un bun probiotic, alimentul fiind ajutat în acest sens de acidul lactic, care acţionează ca un conservant.

În varza murată se găsesc aşa numitele „bacterii prietenoase", care au rolul de a regla flora intestinală. Conţine foarte multe fibre şi de aceea ajută tranzitul intestinal. Consumul regulat de zeamă de varză murată poate ajuta la normalizarea digestiei, dar şi la prevenirea constipaţiei.

Recomand pacienţilor care doresc să scadă în greutate să consume varză şi zeamă de varză murată, pentru că stimulează arderea grasimilor şi normalizează apetitul", precizează medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întîmplă, doctore?

De ce nu trebuie să facă parte din meniul celor care suferă cu rinichii

Varza murată are proprietăţi antitumorale şi participă la prevenţia acestei patologii. „Prin intermediul procesului de fermentaţie, izotiocianaţii joacă un rol important în eliminarea substanţelor cancerigene din organism, glucozinolaţii din varza murată ajută la activarea enzimelor antioxidante naturale şi flavonoidele protejează pereţii arterelor de daunele oxidative", adaugă specialistul.

Pacinţii hipertensivi trebuie să o servească cu moderaţie sau să evite consumul de zeamă de varza murată, deoarece conţinutul de sare creşte retenţia de apă şi tensiunea arterială.

„De asemenea, cei care au fost diagnosticaţi cu o boală cronică de rinichi trebuie să evite consumul în exces, deoarece conţinutul ridicat de sodiu accentuează simptomatologia, putînd chiar agrava afecţiunea. Pacienţii cu afecţiuni tiroidiene ar trebui să se ferească să o includă în meniu, deoarece zeama de varză murată poate interfera cu secreţia de iod.

Recomand în sezonul rece, cînd organismul este predispus infecţiilor respiratorii, o cură cu zeamă de varză, deaorece este bogată în vitamine şi minerale care contribuie la vitaminizarea organismului şi la intarirea sistemului imunitar", mai spune medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică pentru CSID.

Sursa: csid.ro

Cuvinte cheie:

legume , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
3693 locuitori

Mileştii Mici este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mileştii Mici și Piatra Albă. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Ialoveni și la 19 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3693 de oameni. Satul Mileştii Mici a fost menționat documentar în anul 1528.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.