30 ianuarie 2019, 12:30 Caleidoscop views 10762
Civilizația americană. Situația din cercurile republicane ale SUA (Partea 2)
30 ianuarie 2019, 12:30 Caleidoscop views 10762

Civilizația americană. Situația din cercurile republicane ale SUA (Partea 2)

Situația din SUA continuă să alarmeze prin incertitudinea sa. Criza politică din această țară atinge cota sa maximă.

«Un guvern deconectat»

Președintele SUA Trump continuă să insiste asupra edificării unui zid cu Mexicul, care ar trebui să limiteze afluxul de imigranți din sud. Însă forțele, care stau în spatele acestui proiect de migrație nu se opresc aici. Astăzi, acestea sînt concentrate, în fond, în jurul congresmenilor democrați și a conducerii Partidului Democrat. Acolo este pedalată intens soluționarea problemei de migrație în favoarea sporirii migrației din țările Americii Latine. Criza a atins apogeul și chiar a stopat activitatea funcționarilor publici. În SUA această criză este numită shutdown, adică «închidere» sau «deconectare». Sistarea activității Guvernului SUA va apare numai în cazul în care Congresul nu va reuși să coordoneze finanțarea activității organelor statului. Anume aceasta are loc în prezent. Pe perioada sistării, organele de stat se închid și trimit sute de angajați în concedii din cont propriu. De altfel, conform informațiilor recente, shutdown-ul a fost temporar stopat. Guvernul și unele Departamente federale vor funcționa pînă pe 15 februarie. Iar Trump nu exclude că va introduce pe viitor totuși în țară starea de urgență, pentru a obține mijloacele necesare construirii zidului.

De obicei, sistarea nu atinge activitatea celor mai importante organizații și Departamente vitale pentru asigurarea securității statului, cum ar fi armata, spre exemplu. Însă deoarece Congresul stabilește cheltuielile bugetului, este posibilă stoparea finanțării și activității oricărei organizații a statului. Apare întrebarea firească: ce urmează?

Pentru a înțelege situația, vom examina situația politică din actualele state nord-americane. Să vedem ce s-a întîmplat în această țară în deceniile din urmă și ce a modificat așa de radical aspectul ei politic, economic și social. Oare evenimentele ultimilor ani nu reprezintă o subminare sistemică a structurii politice americane profund conservatoare? A structurii, care a început cu un proiect protestant, dar se termină cu antipodul acestuia – transformarea SUA într-un jandarm mondial, care se opune radical proiectului inițial al părinților-fondatori, George Washington și Thomas Jefferson, care au tins să aducă valorile libertății și a ordinii spirituale.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

SUA , civilizatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1715
Populația:
225 locuitori

Rîngaci este un sat din cadrul comunei Cepeleuţi, raionul Edineţ. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Edineț și la 234 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 225 de oameni. Satul Rîngaci a fost menționat documentar în anul 1715.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.