15 septembrie 2019, 09:30 Caleidoscop views 5097
Civilizația americană. Reagan și apogeul conservatismului
15 septembrie 2019, 09:30 Caleidoscop views 5097

Civilizația americană. Reagan și apogeul conservatismului

Precedenta noastră publicație din ciclul "Civilizația americană" a fost consacrată proceselor care aveau loc în politica SUA în anii 60 – 70 ai secolului trecut și felului în care erau erodate pozițiile adepților conservatismului de dreapta. Azi vom vorbi despre aceea cum președintele Ronald Reagan s-a revanșat și pentru un deceniu a transformat America în cel mai puternic stat din lume.

Din cinematografie – în politică

După răsturnarea de situație, făcută în Partidul Republican de Henry Kissinger, a apărut posibilitatea infiltrării neotrotskiștilor în partid. Acești băieți din fostele organizații de stînga au schimbat radical imaginea marelui partid vechi al Americii. De la conservatismul rigid, patriotism și tradiționalism, partidul a deviat spre liberalismul radical, iar în alocuțiunile și articolele liderilor lui au apărut note militariste dure. Mai urma o mică revanșă a americanilor de dreapta, crescuți pe ideile lui Barry Goldwater și Nixon. Vorbim despre epoca de guvernare a lui Ronald Reagan, unul dintre cei mai importanți președinți americani din sec. XX. El a debutat la alegerile din 1968. De atunci acest politician a tot atras atenția publică din SUA. Calea lui Reagan spre politică a fost lungă, dar el a știut să îndreptățească așteptările electoratului său de pe ambele flancuri.

Ronald Reagan s-a născut în anul 1911 în orășelul Tampico din Illinois. Tatăl lui era catolic de origine irlandeză și negustor de încălțăminte, mama – protestantă dintr-o familie de emigranți scoțieni. În 1928, Ronald și-a început studiile la colegiul umanitar provincial din Eureka, unde s-a manifestat ca un organizator activ al acțiunilor studențești. După care a fost comentator sportiv NBC. Baritonu-i irepetabil, catifelat, a fost apreciat și el a trecut în California, unde a încheiat un contract cu compania "Warner brows". În anul 1937 a început să se filmeze, debutul cinematografic fiind pelicula "Dragostea este în aer". Pînă la ultimul său film "Ucigașu" s-a filmat în peste 50 de pelicule cinematografice. Încă de pe atunci se manifesta activ ca persoană publică. În 1947 se află în fruntea sindicatului actorilor, salută alcătuirea "listelor negre", în care nimereau actorii și cineaștii care simpatizau comuniștilor. 

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

SUA , civilizatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1921 locuitori

Hlinaia este un sat şi comună din raionul Edineţ. Hlinaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hlinaia este situat la o distanță de 7 km de orașul Edineț, la 15 km de stația de cale ferată Brătușeni și la 209 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1921 de oameni. Satul Hlinaia pe Racovăț, din ținutul Hotin, este atestat documentar în anul 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.