23 septembrie 2016, 10:00 Caleidoscop views 18832
23 septembrie 2016, 10:00 Caleidoscop views 18832

Аscultă cum „cîntă” Pămîntul


Foto: moldovacrestina.net 

Sateliţii NASA au identificat o serie de sunete asemănătoare cu nişte ciripituri zglobii care provin de pe centura magnetică a Pămîntului şi care, ipotetic, ar putea fi ascultate de urechea umană, dacă ar fi posibilă scoaterea căștii de protecție de pe cap.

Denumite „Cîntecul Pămîntului", sunetele au fost capturate de sateliţii gemeni Radiation Belt Storm Probe (RBSP), lansaţi de NASA.

Aceșttia au interceptat undele radio cu ciripituri şi fluierături emise de magnetosfera Pîmîntului, relatează publicația britanică „The Daily Mail".

Sunetele sunt emise de particule energetice din nivelele superioare ale magnetosferei planetei noastre, înainte ca aceste particule să fie spulberate de centurile de radiaţie.

Oricît de ciudat ar părea, specialiștii spun că ei sunt familiarizați cu aceste sunete de zeci de ani. „Este ceva obişnuit pentru receptorii de unde radio să îl captureze şi seamănă într-o mare măsură cu ciripitul păsărilor. De multe ori era mai uşor de receptat în timpul dimineţii, ceea ce, împreună cu sunetul asemănător ciripitului, constituie motivul pentru care cîteodată i se mai spune şi refrenul răsăritului ", a explicat Craig Kletzing, cercetător NASA și profesor la Universitatea din Iowa.

Cuvinte cheie:

satelit , NASA , Pamint

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
525 locuitori

Solnecinoe este un sat din cadrul orașului Camenca, din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Camenca și la 161 km de Chișinău. Populaţia satului Solnecinoe alcătuia 525 de oameni în anul 2000. Satul Solnecinoe a fost înființat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.