24 septembrie 2020, 11:00 Caleidoscop views 21068
24 septembrie 2020, 11:00 Caleidoscop views 21068

Nu ați dormit suficient? 7 sfaturi despre cum să vă revigorați



Avem nevoie de somn suficient pentru a efectua activitățile zilnice, iar lipsa de somn ne amenință cu diabet zaharat, boli cardiovasculare, obezitate și depresie.

Medicii ne recomandă să dormim 7-9 ore pe zi, dar avînd un program încărcat, de multe ori doar visăm la un somn puternic și sănătos. Ce să faci daca nu ai dormit suficient, iar în față ai o zi întreagă de muncă? Iată cîteva sfaturi despre cum să rămîi activ aduse de gizmodo.com.

1. Alimentează-te

La fel ca o mașină, avem nevoie de combustibil pentru a funcționa. Un mic dejun sănătos și hrănitor, prînzul și cina vor oferi suficiente elemente nutritive corpului și vor prelungi starea de veghe. De exemplu, un măr care conține numai 10 grame de zahăr, creste nivelul de energie. Dar ceea ce nu ar trebui să mîncăm este o cină bogată în proteine, grăsimi și amidon. Este nevoie de multă energie pentru a o digera.

2. Alergați

Experții recomandă să alergați dimineața, deoarece aceasta contribuie la  eliberarea de endorfine – substanțe naturale calmante. De asemenea, ne face mai energici și întărește inima.

3. Bea cafea

Cafeina prezentă în cafea, ceai, ciocolată, unele băuturi și medicamente influențează metabolismul prin stimularea sistemului nervos central. Acest lucru crește vigilența noastră și nivelul de activitate.

4. Mai multă lumină

eceptorii de lumină în ochi ne țin treji și ne ajută să adormim atunci cînd se întunecă. Iluminarea încăperii ne ține treji.

5. Ia o pauză

Dacă trebuie să efectuați o muncă monotonă și adormiți, luați o pauză și ocupați-vă de ceva cu totul diferit. Creierul are nevoie de noutate.

6. Fiți în permanentă mișcare

Dacă vă cuprinde somnul, mișcați-vă. Oamenii cavernelor nu se mișcau într-un singur caz - atunci cînd se culcau. Cînd stați la calculator ore în șir, la un moment dat începe să vă cuprindă somnolența.

7. Somnul de restabilire

Nu puteți reveni la starea de lucru? Cel mai bine este găsiți 20-30 de minute pentru somnul de după-amiaza. Dacă dormiți mai puțin de 30 de minute, rămîneți în primele două etape ale somnului, ceea ce  îmbunătățește funcția cognitivă și vă face mai relaxat.

Cuvinte cheie:

om , energie , somn , sanatate , sfat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1814
Populația:
14 locuitori

Valea este un sat din cadrul comunei Cremenciug, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Soroca și la 184 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 14 oameni. Satul Valea a fost menționat documentar în anul 1814.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.