24 octombrie 2012, 14:31 Caleidoscop views 5773
24 octombrie 2012, 14:31 Caleidoscop views 5773

Și pe Marte există un Grand Canyon

Grand Canyonul de pe Pămînt este imens, fără îndoială, dar nu este mai mult decît o zgîrietură în comparație cu canionul de pe Marte – Văile Marineris. Ele sînt de aproximativ zece ori mai mari (peste 4 mii de km lungime și 200 km lățime) și de cinci ori mai adînci (10 km) decît analogul de pe Terra. Acesta este cel mai mare canion din sistemul solar.

Imaginea prezentată a fost realizată pe baza datelor colectate de către aparatul spațial Mars Express timp de 20 de orbite. Imaginile spectaculoase au fost publicate de Agenția spațială europeană. Culorile sînt similare  cu cele naturale. Scară verticală a fost mărită de patru ori față de orizontală.

Puteți vedea o gamă largă de caracteristici geologice, reflectînd istoria complexă a regiunii.

Formarea canionului, s-a aflat probabil, în strînsă legătură cu formarea cupolei de lavă Tharsis din apropiere, care încununează cel mai mare vulcan din sistemul solar - Olympus. Activitatea vulcanică este reflectată de natura rocilor de pe pereții canionului și cîmpiile înconjurătoare create de fluxurile succesive de lavă.

Forme complicate sînt rezultatul impactului forțelor externe, ceea ce este evident mai ales în mijlocul imaginii și de-a lungul părții de jos a imaginii.

Și-au avut rolul lor și alunecările de teren, în special în văile nordice, unde  materialul cădea jos pe pante abrupte.

Deja după formarea văii  ea a fost schimbată de fluxul de apă, care a adîncit-o. Prezența apei este atestată de mineralele locale, obținute de aparatele orbitale.

Cuvinte cheie:

descoperire , Planete

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
46 locuitori

Mărcăuţii Noi este un sat din cadrul comunei Mărcăuţi, raionul Briceni. Satul este situat la o distanță de 17 km de orașul Briceni, 33 km de stația de cale ferată Ocnița și 224 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 46 de oameni. Satul Mărcăuții Noi a fost întemeiat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.