12 decembrie 2014, 09:38 Caleidoscop views 23319
12 decembrie 2014, 09:38 Caleidoscop views 23319

Cei mai mari şi mai vechi arbori ai planetei, în pericol de dispariţie

Oamenii de ştiinţă au avertizat vineri în legătură cu dispariţia alarmantă a arborilor giganţi şi foarte vechi, cele mai mari organisme de pe planetă, care adăpostesc un număr mare de specii de păsări şi asigură o biodiversitate bogată, informează AFP.

Cercetările, conduse de cadre universitare americane şi australiene, au fost publicate în revista Science. Ei au ajuns la concluzia că peste tot în lume cei mai bătrîni copaci se află în pericol de dispariţie dacă nu va fi pusă în aplicare o politică de conservare a acestora.

„Aceasta este o problemă globală care afectează aproape toate tipurile de păduri”, a declarat David Lindenmayer de la Universitatea Naţională din Australia, coordonatorul programului.

„La fel ca şi animalele mari precum elefanţii, tigrii sau balenele, a căror populaţie este în declin accentuat, o serie de dovezi ne arată că aceşti copaci sunt supuşi aceluiaşi risc”, a precizat David Lindenmayer.

Lindenmayer a realizat acest studiu împreună cu colegii săi de la Universitatea James Cook din Australia şi Universitatea din Washington după ce a realizat cercetări privind pădurile suedeze pe baza unor dovezi care datează din anii 1860.

Cercetătorii au constatat o dispariţie îngrijorătoare a arborilor mari, vechi de 100 pînă la 300 de ani, în Europa, America de Nord, Africa, Asia, America Latină şi Australia. Scoruşul din Australia, pinii din Statele Unite ale Americii, sequoia din California sau baobabul din Tanzania sunt principalele specii aflate în pericol.

Cuvinte cheie:

natura , avertizare , pericol , copac

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1809
Populația:
1020 locuitori

Colosova este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Crasnaia Besarabia, Pobeda și Colosova. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Grigoriopol și la 78 km de Chișinău. Populaţia satului Colosova alcătuia 1020 de oameni în anul 2000. Satul Colosova a fost întemeiat în anul 1809 cu denumirea Bergdorf.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.