19 ianuarie 2013, 12:55 Caleidoscop views 8083
19 ianuarie 2013, 12:55 Caleidoscop views 8083

Pe Marte s-a descoperit „apă grea”

Robotul Curiosity trimis de NASA pe Marte a descoperit primele urme ale existenţei apei pe Planeta Roşie. Potrivit Inquisitr.com, care citează National Greographic News, Roverul Curiosity a găsit în Craterul Gale din zona denumita Yellowknife Bay roci cu striaţii ce indică faptul că odată în acel loc exista apa.

În plus, Roverul a descoperit şi alte tipuri de materiale care ar fi putut să se producă numai în cazul existenţei apei în zonă.

John Grotzinger de la Institutul de Tehnologie din Pasadena, a declarat că "oriunde căutăm, găsim striaţii de acest gen în roci. Aceste 'vene' arată că în trecut pe acolo a circulat apa".

Analiza mostrelor de sol marţian a permis oamenilor de ştiinţă să tragă concluzia că apa descoperită pe Planeta Roşie este „mai grea” decît cea terestră. Ea conţine mai mult deuteriu, izotrop al hidrogenului, care are neutron în plus.

În conformitate cu datele obţinute, deuteriul se întîlneşte în apa marţiană într-o cantitate de 5 ori mai mare decît pe Terra. În plus, în mostrele de sol s-au depistat compuşi obişnuiţi pentru noi. Pe suprafaţa Marte se pot găsi particule de vapori de apă, dioxid de carbon, oxigen şi dioxid de sulf.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1763
Populația:
611 locuitori

Mîrzaci este un sat din cadrul comunei Mîrzeşti, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Orhei și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 611 oameni. Satul Mîrzaci a fost menționat documentar în anul 1763.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.