24 ianuarie 2020, 02:00 Caleidoscop views 12724
24 ianuarie 2020, 02:00 Caleidoscop views 12724

De ce lupul nu va fi niciodată cel mai bun prieten al omului


 Foto: latifa.ro

Misterul potrivit căruia cîinii pot deveni cei mai buni prieteni ai oamenilor, în timp ce lupii sunt foarte greu de domesticit, a fost rezolvat de un grup de cercetători de la Universitatea din Massachusetts. Potrivit experţilor, lupii se dezvoltă mult mai repede decît celelalte rase de cîini, acesta fiind şi motiv pentru care lupii îşi definesc personalitatea mult mai repede, notează Daily Mail.

Pentru a ajunge la această concluzie, dr. Kathryn Lord, coordonatoarea studiului, a analizat un grup de 7 pui de lup şi 43 de pui de cîini de alte rase. Expertul a monitorizat cum reacţionează aceste animale la diferiţi stimuli olfactivi, auditivi şi vizuali.

Rezultatele obţinute de cercetătorare au arătat că toate rasele de cîini îşi dezvoltă aceste simţuri în acelaşi timp: simţul olfactiv  şi-l dezvoltă la vîrsta de două săptămîni, auzul şi-l dezvoltă la vîrsta de patru săptămîni, iar văzul la şase săptămîni.

Cu toate acestea, perioada în care animalele pot fi domesticite şi îmblînzite diferă de la o specie la alta, scrie cotidianul britanic potrivit studiului. Pentru ca un lup să poată convieţui alături de un om, fără să îl atace la un moment dat, ei trebuie să intre în contact atunci cînd animalul are vîrsta de patru săptămîni. Rezultatele studiului mai arată că un lup are nevoie de 24 de ore pentru a se obişnui cu prezenţa unui om în preajmă, în timp ce speciile de cîini au nevoie de doar 90 de minute, ceea ce înseamnă o oră şi jumătate.

Cuvinte cheie:

animale , lupii , ciine

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1781
Populația:
1297 locuitori

Mocra este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Din componenţa comunei fac parte localităţile Şevcenco, Basarabca, Zaporojeţ și Mocra. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 100 km de Chișinău. Populaţia satului Mocra alcătuia 1297 de oameni în anul 2011. Satul Mocra a fost menționat documentar în anul 1781.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.