05 martie 2016, 14:20 Caleidoscop views 18113
05 martie 2016, 14:20 Caleidoscop views 18113

Enigma Acheropita: autoportretul divin

La Roma, în Capela San Lorenzo in Palatio, zisă Sancta Sanctorum, capela privată a papilor se află o icoană “acheropita”, a lui Isus, adică nepictată de mîna omului, scrie Melania Mazzuco în articolul publicat în La Repubblica.

"Acest chip pictat pe pînză de in se află în altar, într-o ferecătură de argint. Deasupra altarului e scris “Non est in toto sanctior orbe locus”, adică nu e loc mai sfînt pe lume decît acesta. Accesul în capelă este interzis, dar e vizibilă prin ferestrele cu zăbrele din capătul Scala Santa. Aflîndu-te aici, ai sentimentul că cineva te privește. Dar cine?" – se întreabă autorul.

"Imaginea în cauză, - este cea mai veche icoană, pe care este reprezentat Isus Hristos.  Există multe astfel de icoane, dar aceasta este deosebită. Nu numai pentru faptul că este făcătoare de minuni și că este talismanul protector al Romei. Cu timpul imaginea s-a șters, aproape că a dispărut. Au dispărut picioarele lui Hristos, apoi  a dispărut haina și tronul pe care stătea. La sfîrșitul anului 1100 imaginea originală aproape că dispăruse și atunci a fost înnoită. Însă imaginea corpului nu a putut fi refăcută, ea a fost înlocuită cu veșminte de argint  decorate cu pietre prețioase.  Pe  această icoană  chipul lui Hristos are privirea neobișnuit de tensionată", - scrie autorul.

"Au fost făcute încercări de a determina originea icoanei. Cu toate acestea, așa cum se întîmplă întotdeauna atunci cînd opera apare brusc, Mîntuitorul devine un obiect misterios ca un meteorit. Dar această operă are un autor: Domnul însuși. Despre aceasta mărturisește cuvîntul grecesc Akeropita misterios cuvînt grecesc „Acheropìta” – „ceea ce nu a fost făcut de mîna omului”. Deci Dumnezeu este autorul acestui portret. Cu alte cuvinte, este un autoportret", - spune autorul.

"Și pentru că nu este o amprentă a chipului lui Isus (ca Medalionul de la Edessa), atunci aceasta este primul autoportret din istoria artei. Pictorii italieni și străini știau despre asta, toți veneau la Roma. Ei au memorizat această imagine sacră frontală, ochii mari ale omului-Dumnezeu. Astăzi este greu de crezut așa ceva. Studiile științifice au arătat că imaginea este foarte fragilă, aplicată cu vopsea obișnuită, a fost creată în secolul al V-lea, dar nu mai tîrziu de secolul al VII-lea. Această imagine a devenit un model, reprodus de multe ori. Ea ne înfățișează cum Dumnezeu se vedea pe sine însuși, de fapt, icoana „nepictată de mîini omeneşti” arată cum  artiștii din cele mai vechi timpuri l-au văzut pe Hristos: împărat atotputernic cu nimb de aur, dar deosebit de uman. Poate că icoana nu reproduce imaginea istorică a lui Hristos, dar redă senzația prezenței sale pe pămînt", - notează autorul.

"Are ochii imenși, așezați aproape, larg deschiși, privirea penetrantă, îndreptată undeva dincolo de vizibil, dincolo de limitele materiei. Imposibil să scapi de sentimentul că acest portret, ferecat în argint, nu este doar o placă  de lemn, pare că nu noi privim icoana, ci icoana se uită la noi", - conchide autorul.

Cuvinte cheie:

descoperire , savanti , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
3036 locuitori

Vărvăreuca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vărvăreuca și Stîrceni. Satul Vărvăreuca este situat la o distanță de 3 km de orașul Florești și la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3036 de oameni. Satul Vărvăreuca a fost atestat documentar la 12 aprilie 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.