16 mai 2014, 11:36 Caleidoscop views 19569
16 mai 2014, 11:36 Caleidoscop views 19569

Descoperire fabuloasă pe fundul Mării Negre (Video)


Foto: jurnalul.ro

În mijlocul părţii de sud a Oceanului Atlantic există o zonă aproape lipsită de viaţă, scrie jurnalul.ro cu referire la Wired.com. Acolo nu trăiesc vieţuitoare aproape deloc. Totuşi, oamenii de ştiinţă au scos la iveală mostre de ADN antic de la 5.000 de metri adîncime.

Potrivit cercetătorilor, acest ADN provine de la organisme unicelulare care au trăit cu aproximativ 32.500 de ani în urmă. Este pentru prima dată cînd oamenii de ştiinţă iau mostre din această zonă a planetei.

Recent, experţii au luat probe de ADN vechi de 11.400 de ani şi de pe fundul Mării Negre.

Ei speră ca prin testele pe care le vor face să obţină informaţii despre clima din acea perioadă pe Terra, precum şi despre evoluţia mărilor şi oceanelor.

Aici, mostrele au fost prelevate de la numai 980 de metri adîncime. Rezultatul analizei mostrelor a identificat 2.700 de specii de organisme: alge verzi, fungi și dinoflagellates.

Printre aceestea, foarte interesantă este o algă de acum 9.300 de ani. Pînă acum nu existau fosile ale unor alge mai vechi de 2.500 de ani, explică Marco Collen, de la Woods Hole Oceanographic Institution din Massachusetts, autor al studiului despre ADN-ul din Marea Neagra.

Specialiștii spun că adîncurile reprezintă cel mai vast mediu în care s-au păstrat mostre de ADN foarte vechi. Ele sînt o fereastră spre trecutul planetei, prin care se poate studia biodiversitatea, explică Pedro Martinez Arbizu, specialist în domeniu la un institut german din orașul Wilhelmshaven.

Organismele unicelulare descoperite în Oceanul Atlantic fac parte din două grupuri, numite radiolarians şi foraminifera. Analiza ADN-ului a identificat 169 de specii foraminifera și 21 de specii radiolarians, dintre care multe necunoscute pînă acum.

Cuvinte cheie:

viata , mare , descoperire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
1538 locuitori

Brînzeni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Brînzeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea este situată la o distanţă de 18 km de Edineţ şi la 219 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1538 de oameni. Prima atestare documentară a satului Brînzeni din ținutul Hotin datează din anul 1606.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.