03 iunie 2015, 16:11 Caleidoscop views 20346
03 iunie 2015, 16:11 Caleidoscop views 20346

În cît timp poate fi spartă o parolă de 6 caractere


Foto: gandul.info

Un experiment organizat recent de publicaţia Ars Technica a arătat ca un hacker poate sparge o parolă de 6 caractere în mai puţin de o oră, relatează gandul.info.

Specialiştii în securitate digitală spun că numărul şi tipul de caractare folosite sînt elementele care fac diferenţa dintre o parolă uşor de spart şi una foarte sigură. Combinaţiile de litere mici şi mari, cifre şi simboluri sînt cele mai bune.

Mulţi hackeri folosesc programe care generează între mii şi sute de miliarde de combinaţii de caractere pentru a sparge parole. Această metodă este cunoscută sub numele de "brute force" ("forţă brută").

Experţii au calculat de cîte combinaţii de caractere este nevoie pentru a fi spartă, prin "brute force", o parolă care conţine şase litere şi cifre (dar nu litere mari şi simboluri).

Parola de şase caractere: exista 2,25 miliarde de combinaţii posibile.

Dacă prin "brute force" ar fi generate 1.000 de combinaţii pe secundă, ar fi necesare 3,7 săptămîni pentru ca parola să fie spartă. Dacă ar fi generate 100 miliarde de combinaţii pe secundă, ar fi necesare doar 0,0244 secunde pentru spargerea parolei.

Iată ce se întamplă atunci cand adăugăm un simbol la parolă (fără litere mari): în acest caz există 7,6 trilioane de combinaţii posibile.

Dacă prin "brute force" ar fi generate 1.000 de combinaţii pe secundă, ar fi necesari 3,41 ani pentru ca parola sa fie spartă. Dacă ar fi generate 100 miliarde de combinaţii pe secundă, ar fi necesare 1,10 minute pentru spargerea parolei.

O parolă foarte sigură trebuie să aibă cel puţin şase caractere, să includă litere mari, litere mici, cifre şi cel puţin un simbol (ex.: `, ~, &). 

Cuvinte cheie:

parola , securitate , internet

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1767
Populația:
493 locuitori

Troiţa Nouă este un sat din cadrul comunei Ciobanovca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Anenii Noi și la 47 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 493 de oameni. Satul Troiţa Nouă a fost menționat documentar în anul 1767.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.