29 octombrie 2014, 14:37 Caleidoscop views 14242
29 octombrie 2014, 14:37 Caleidoscop views 14242

"Canionul de foc" al Soarelui - un adevărat spectacol spaţial


Foto: topnews.ru

Soarele continuă să dea dovadă de o febrilitate deosebită, cu fenomene de o intensitate nemaivăzută în ultimele șase luni. In acest context, astronomii au descoperit pe suprafața astrului urma magnetică lăsată de materialul solar explodat în atmofera planetei de foc.

Formațiunea astfel creată are o lungime de 320.000 de kilometri și, pentru că arată ca un canion, a fost botezată „Canionul de foc" de specialiștii Agenției spațiale americane, care au observat primii acest fenomen. Periodic, din această vale țîșnesc la suprafață jeturi de plasmă.

Observatorul solar al NASA (SDO) a realizat, la sfîrțitul lunii septembrie, o serie de fotografii ale strălucitorului astru. Imaginile surprinse pe diferite lungimi de undă permit experților să înțeleagă mai bine fenomenele care au loc în coroana solară.

Culoarea roșie scoate în evidență plasma, încinsă pînă la temperaturi de aproape 50.000 de grade Celsius, galbenul semnificînd temperaturi situate în jurul valorii de 500.000 de grade, iar nuanțele de maron indică temperaturi de aproximativ 1 milion de grade.

In aceste fotografii canionul devine cel mai vizibil. Aceste imagini îi ajută pe oamenii de știință să urmărească direcția liniilor cîmpului magnetic, observînd, totodata, cum se formează buclele magnetice.

Sursa: incomemagazine.ro

Cuvinte cheie:

descoperire , cosmos , soare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1429
Populația:
14931 locuitori

Făleşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Făleşti. Amplasat în partea de nord-vest a Republicii Moldova, oraşul Făleşti este situat la o distanţă de 125 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 14 931 locuitori. Prima atestare documentară a localităţii o găsim într-un document din anul 1429, prin care domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun întăreşte dreptul de stăpînire asupra unor sate, printre care şi cel unde trăia Ion Falevici.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.