22 mai 2015, 15:38 Sport views 10261
Echipa R. Moldova s-a întors cu medalii de la campionatul de telegrafie-viteza (Foto)
Foto: oficial.md
22 mai 2015, 15:38 Sport views 10261

Echipa R. Moldova s-a întors cu medalii de la campionatul de telegrafie-viteza (Foto)

In perioada 15 – 17 mai 2015 in or.Svilajnac, Serbia s-a desfasurat cea de-a III-a editie a Campionatului Balcanic de telegrafie-viteza, HST-2015 (The 3rd Balkan High Speed Telegraphy Championship), care a intrunit sportivi din 13 tari. Evenimentul a fost gazduit de Uniunea Radioamatorilor din Serbia, SRS (The Savez Radio-Amatera Srbije).

Republica Moldova a fost reprezentata la categoria juniori de echipa Radioclubului „Simion Ciobanu" ER1KSC din cadrul Liceului Teoretic „Hyperion", or.Durlesti, compusa din 3 tineri sportivi, cu varsta cuprinsa intre 15 si 17 ani si instructorul de radioamatorism Valentin Ciribas (indicativ de apel – ER1AU).

Cel mai bun rezultat a fost obtinut de Laura-Andrea Schimbator (indicativ de apel ER1LAU) si Victor Garbuz, ER1ADN care au cucerit cate o medalie de argint, devansati fiind de echipa de telegrafisti din Romania, tara cu traditie in acest gen de sport. Ambii campioni isi fac studiile la Liceul Teoretic „Hyperion" din or.Durlesti si practica acest sport in cadrul Radioclubului elevilor, ER1KSC – „Simion Ciobanu", infiintat in anul 2010. Iulian-Alexandru Schimbator, ER1CAF, si-a adjudecat medalia de bronz. El are in palmares participari la numeroase campionate internationale, fiind radioamator autorizat de la varsta de 11 ani. Iulian-Alexandru este elev in clasa a XI-a la Liceul Academiei de Stiinte a Moldovei.

Este pentru prima data in istoria radioamatorismului moldovenesc cand toti membrii echipei se intorc cu medalii de la un campionat international. Rezultatul echipei Moldovei la acest Campionat este unul de exceptie, tinand cont de dificultatile financiare cu care echipa se confrunta in fiecare an. La solicitarile Radioclubului de a sustine reprezentarea Moldovei la aceasta competitie, doar Directia Generala Educatie Tineret si Sport, a oferit suport pentru acoperirea taxei de participare, fapt pentru care suntem foarte recunoscatori! Restul cheltuielilor au fost suportate de parintii elevilor si instructor.

Performantele lotului moldovenesc la telegrafie-viteza se datoreaza in totalitate muncii asidue a antrenorului echipei, Valentin Ciribas, ER1AU, radioamator categoria A (avansat), care, gratie medaliilor obtinute, spera ca interesul tinerilor vizavi de acest sport intelectual va creste.

Telegrafia-viteza dezvolta abilitati de gandire strategica, puterea de concentrare, logica, agilitatea, si este foarte utila in telecomunicatiile de urgenta: situatii de calamitati naturale, dezastre, e.t.c.

Andrei Ciobanu, ER1AC, fondatorul Radioclubului, isi exprima recunostinta pentru eforturile depuse de toti cei implicati si spera ca aceste performante nu vor fi ignorate de autoritati!

Sursa: oficial.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , Campionat , Serbia , medalie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
3407 locuitori

Corten este un sat şi comună din raionul Taraclia. Corten este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Taraclia și la 143 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3407 oameni. Satul Corten a fost întemeiat în anul 1830.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.