28 noiembrie 2023, 12:30 Sănătate views 19786
Cum poţi să te menţii mai mult timp tînăr?
28 noiembrie 2023, 12:30 Sănătate views 19786

Cum poţi să te menţii mai mult timp tînăr?

Conform descopera.ro, specialiştii presupun că stresul emoţional şi financiar care apare atunci cînd oamenii nu sunt angajaţi îşi pune amprenta pe ADN. Acum, oamenii de ştiinţă au observat asocierea după ce au prelevat probe de sînge de la 5.500 de femei şi bărbaţi în vîrstă de 31 de ani.

Analizele de sînge au fost realizate pentru măsurarea telomerilor, structuri ce se găsesc la capătul cromozomilor şi care promovează ADN-ul. Pe măsură ce îmbătrînim, telomerii noştri devin din ce în ce mai bătrîni, lucru care face ca ADN-ul să poată fi atacat mai uşor şi care creşte şansele de apariţie a bolilor asociate îmbătrînirii precum Alzheimerul.

Telomerii care sunt mai mici decît media sunt percepuţi ca un semn al unui sănătăţi şubrede şi al unui deces prematur. În urma analizelor, studiul a evidenţiat clar o legătură între şomajul pe termen lung şi lungimea telomerilor. Mai exact, bărbaţii care nu lucrau de cel puţin 2-3 ani aveau de două ori mai multe şanse de a deţine telomeri mai scurţi, comparativ cu indivizii angajaţi.

Cercetătorii au declarat că legătura s-a păstrat chiar şi atunci cînd au fost luaţi în calcul şi alţi factori asociaţi cu îmbătrînirea precum fumatul, boli, consumul de alcool, lipsa exerciţiilor fizice. "Telomerii mai scurţi sunt asociaţi cu un risc crescut de apariţie a mai multor boli asociate cu îmbătrînirea şi chiar şi cu decesul prematur", a declarat cercetătoarea Jessica Buxton, de la Imperial College London, explicînd că stresul emoţional şi financiar asociat cu lipsa unei slujbe duce la scurtarea telomerilor.

Dr. Buxton susţine că lipsa unei slujbe în tinereţe ar putea afecta indivizii deoarece este mult mai stresant să nu ai bani atunci cînd abia ai format o familie, comparativ cu situaţia în care îţi pierzi slujba cînd eşti aproape de pensionare. "Aceste constatări ne indică o serie de probleme legate de efectele pe termen lung ale şomajului în tinereţe. Ocuparea şi deţinerea unui loc de muncă ar trebui să facă parte din promovarea unui stil de viaţă sănătos", a declarat Leena Ala-Mursula, de la Universitatea Oulu, din Finlanda.

Sursa: www.libertatea.ro

Cuvinte cheie:

sanatate , om , stres , Vîrsta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
2486 locuitori

Brăneşti este un sat din cadrul comunei Ivancea, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 17 km de oraşul Orhei şi la 43 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2486 de oameni. Satul Brănești a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.