22 februarie 2024, 16:30 Sănătate views 18071
5 alimente pe care le mănînci greșit
Foto: foodstory.ro
22 februarie 2024, 16:30 Sănătate views 18071

5 alimente pe care le mănînci greșit

Vrei să te bucuri de toate beneficiile alimentelor pe care le consumi? Atunci consumă-le inteligent. Time.com a făcut lista greșelilor pe care să nu le mai faci.

1. Legumele
Greseala: fierbi sau gatesti la cuptorul cu microunde legumele
Varianta mai buna: gatitul la aburi
Este cea mai buna varianta, intrucat pastreaza toti nutrimentii legumelor. Broccoli, de exemplu, isi pierde proprietatile daca este fiert, insa daca este gatit la aburi isi pastreaza chiar si continutul de sulforafan (compus cu proprietati puternic anti-cancer, prezent in legume crucifere).

2. Căpșunile
Greseala: le tai felii inainte sa le mananci
Varianta mai buna: mananca-le intregi
Capsunile intregi contin cu 8-12% mai multa vitamina C decat cele taiate. Asta se intampla pentru ca vitamina C se descompune la lumina si oxigen. Cel mai bine este sa tii capsunile in frigider inainte sa le consumi.

3. Vinul
Greseala: Lasi sticla sa “respire”
Varianta corecta: Savureaza o sticla proaspat deschisa
Daca o sticla de vin rosu este deschisa de mai mult de 12 ore, acizii organici si polifenolii incep sa se descompuna, ceea ce inseamna ca toate beneficiile vinului dispar.

4. Roșiile
Greseala: le mananci crude
Varianta mai buna: le incalzesti inainte
Daca faci acest lucru, creste semnificativ nivelul de licopen, substanta cu efecte anti-tumorale in cancerul de prostata, san, vezica urinara, pancreas, plamani si piele. Gateste rosiile in ulei de masline pentru un pachet nutritional complet.

5. Alimentele congelate
Greseala: sari peste ele la supermarket
Varianta mai buna: consuma-le cat mai des
Produsele congelate au niste atuuri greu de egalat. Fructele si legumele congelate au un nivel mult mai mare de nutrienti decat cele “proaspete”, intrucat sunt congelate imediat dupa ce sunt culese. Pe de alta parte, cele de pe rafturile magazinelor sunt culese inainte sa fie coapte (un minus din start la nutrienti), apoi transportate sute, mii de kilometri pana ajung la magazinele de langa tine.

Sursa: www.foodstory.ro

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1854
Populația:
1092 locuitori

Işcălău este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Doltu, Işcălău și Burghelea. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Fălești și la 131 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1092 de oameni. Satul Işcălău a fost menționat documentar în anul 1854.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.