05 decembrie 2018, 02:00 Sănătate views 11174
Sucul de sfeclă împiedică dezvoltarea tumorilor canceroase
Foto: jookseme.com
05 decembrie 2018, 02:00 Sănătate views 11174

Sucul de sfeclă împiedică dezvoltarea tumorilor canceroase

Un pahar de suc de sfecla, nu numai scade tensiunea arteriala, dar, de asemenea, incetineste progresia de dementa si impiedica dezvoltarea tumorilor canceroase, arata un nou studiu. 

Proprietatile curative ale sfeclei a fost evaluata de catre profesionisti din intreaga lume. Dupa o serie de teste stiintifice, arata ca radacina de sfecla este un antioxidant puternic, care are proprietati anticancerigene.

Cercetatorii de la Universitatea din Washington, Statele Unite ale Americii, au constatat ca sucul de sfecla inhiba cresterea tumorilor la pacientii cu 12,5%.

Expertii spun ca acest lucru este o buna metoda de prevenire pentru femeile predispuse genetic la dezvoltarea cancerului de san. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Carolina de Nord, in SUA, au constatat ca sfecla poate incetini dementa. Acest lucru se datoreaza faptului ca oxidul de azot continut in sfecla, creste fluxul de sange la creier.

Testele au aratat, de asemenea, un nivel ridicat de acid folic din sfecla, foarte util (aproximativ 75% din valoarea zilnica recomandata), care poate preveni dezvoltarea bolii Alzheimer.

Printre alte legume benefice, sfecla contine o substanta numita betaina, care normalizeaza secretia de acid gastric.

Cum gătești sfecla roșie

Cele de marime mijlocie si cele mari se pot fierbe intregi la aburi timp de 1 ora; pentru cele mici, timpul de fierbere este de 30 minute. De asemenea, o sfecla mare sau potrivita se poate fierbe intreaga in apa cu sare cca 1h-11/2 h, iar una mica – timp de 45 de minute.

Verificati daca sunt gata intepandu-le cu furculita; daca intra usor, sfecla poate fi luata de pe foc. Dupa fierbere, le scurgeti de apa si le curatati coaja. Daca folositi sfecla rosie la prepararea supei, taiati-o cuburi si bucatile mici fierb mai repede.

Sfecla isi pastreaza gustul dulce cand e rumenita in cuptor. Preincalziti cuptorul la semnul 5/190 grd.C. Asezati sfecla intreaga, taiata jumatate ori sferturi intr-o tava de copt si stropiti cu ulei de masline. Presarati sare si piper negru.

Inainte sa le puneti la fiert, spalati-le sub jet de apa rece si curatati-le de pamant cu o perie de legume (nu e nevoie sa le curatati de coaja ca pe cartofi, ca sa nu isi piarda toata culoarea).

Sursa: www.gatitul.net

Cuvinte cheie:

suc , bauturi , fructe si legume , cancer , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
1306 locuitori

Bursuc este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Bursuc este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Nisporeni și la 54 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1306 oameni. Satul Bursuc a fost menționat documentar în anul 1790.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.