04 iunie 2021, 14:30 Sănătate views 12570
3 modalităţi eficace să-ţi stimulezi creierul
Foto: vk.com
04 iunie 2021, 14:30 Sănătate views 12570

3 modalităţi eficace să-ţi stimulezi creierul

Creierul este foarte solicitat în vremurile agitate pe care le trăim, aşa că are nevoie de multe ori are nevoie de "hrană" pentru a putea funcţiona la capacitate maximă. Iată câteva modalităţi prin care îţi poţi ajuta creierul să lucreze fără să dea rateuri.

Exerciţiile fizice ajută creierul

40 de minute de exerciţii aerobice de trei ori pe săptămână duce la creşterea cu 2% a hicopampusului la persoanele adulte, ceea ce se traduce printr-o îmbunătăţire a memoriei. 60 de minute de exerciţii cu greutăţi, de trei ori pe săptămână, timp de 6 luni duc la îmbunătăţirea memoriei de scurtă, dar şi de lungă durată. Exerciţiile fizice pentru rezistenţă contribuie la îmbunătăţirea ritmului cardiac, ceea ce presupune că se va îmbunătăţi nivelul hormonilor sănătoşi de la nivelul creierului. Jocurile de echipa dezvoltă abilităţile creierului de conectare la realitate.

Dieta stimulează performanţele creierului

Pentru a-ţi menţine creierul sănătos, trebuie să mânânci ceea ce-ţi ţine inima sănătoasă: proteine slabe, grăsimi sănătoase, alimente bogate în antioxidanţi, alimente cu proprietăţi antiinflamatoare. Pentru a păstra creierul în formă, alimentaţia ta ar trebui să conţină ouă (bogate în colină, un nutrient care ajută la funcţionarea creierului), ovăz (conţine fribre care controlează nivelul glicemiei), afine (conţin epicatechina care stimulează circulaţia sângelui), migdale (au proteine şi fibre), ciocolată neagră, cel puţin 65% cacao (bogată în flavonide, antioxidanţi care îmbunătăţesc capacităţile cognitive), somon (bogat în acizi omega3), fasole (bogată în fibre), vinete, ceapă, broccoli, ardei gras (bogate în antioxidanţi), turmenic (are proprietăţi antiinflamatorii), cireşe (conţin melatonină, un hormon care regleză somnul).

În ceea ce priveşte lichidele, este indicat să sorbi câteva picături de apă la fiecare 15 minute. De multe ori oboseala este un simptom al deshidratării. Cafeaua poate stimula memoria şi contribuie la îmbunătăţirea capacităţii de concentrare. Efectul unei cafele poate dura până la 6 ore. Însă nu exagera, dacă se depăşeşte o cantitate de 4 ceşti, efectul este invers. Ceaiul verde poate fi o opţiune în locul cafelei înspre după amiază. Ceaiul verde are o treime din cofeina cafelei şi nu îţi va tulbura somnul, aşa cum probabil ar face-o cafeaua băută după o anumită oră.

Provoacă-ţi tot timpul creierului

Specialiştii spun că performanţele cognitive ale creierului încep să scadă după vârsta de 25 de ani. Însă pentru a-l stimula trebuie să-l antrenezi învăţând de fiecare dată ceva nou: o limbă străină, un dans, citire rapidă etc. Joacă şah, rezolvă cuvinte încrucişate, meditează, fă yoga.

Sursa: sfatulparintilor.ro

Cuvinte cheie:

creier , sanatate , om , ajutor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
117 locuitori

Camencuţa este un sat din cadrul comunei Danu, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 11 km de Glodeni şi la 182 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 117 oameni. Satul Camencuța a fost menționat documentar în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.