15 decembrie 2023, 14:30 Sănătate views 21817
Miturile despre lapte
15 decembrie 2023, 14:30 Sănătate views 21817

Miturile despre lapte

S-ar părea că nimic nu ar putea păta reputaţia laptelui, care de zeci de ani ocupă poziţii de top în clasamentul produselor folositoare. Cu toate acestea, oamenii de știintă consideră că laptele de vacă nu este chiar atît de folositor cum ne-am deprins să credem.

În primul rînd, laptele nu întărește sistemul osos, nu protejează împotriva osteoporozei şi a fracturilor. 20 de ani de observare asupra a 77 000 de femei în cadrul programului Nurse’s Health Study nu au identificat nici un efect al produselor lactate asupra reducerii riscului de fracturi.

Se exagerează în privința conținutului sporit de calciu din produsele lactate. Calciul poate fi obţinut și din alte surse, de exemplu, consumînd legume verzi. Grasimile saturate care se conțin în lapte au un impact negativ asupra sistemului cardiovascular.

Consumul regulat de lapte poate contribui la dezvoltarea cancerului. Laptele creşte nivelul hormonului IGF-, care poate creşte riscul apariției acestei boli. Studiile arată că amatorii de lapte cu 44% mai frecvente suferă de acnee.

În cele din urmă, aproape 75% din populația planetei suportă rău lactoza. Acest lucru înseamnă că ei nu pot digera complet produsele lactate.

În orice caz, medicii propun să se acorde prioritate laptelui de capră sau de oaie, care este mult mai folositor.

Cuvinte cheie:

alimentatie , sfat , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1811
Populația:
3926 locuitori

Cioc-Maidan este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Comuna Cioc-Maidan este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de municipiul Comrat și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3926 de locuitori. Satul Cioc-Maidan a fost întemeiat în anul 1811.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.