22 august 2019, 00:01 Sănătate views 18054
22 august 2019, 00:01 Sănătate views 18054

Tăierea cartofilor înainte de gătit reduce cantitatea de minerale

Oamenii de știință de la Serviciul de Cercetare Agricolă (SUA) a declarat că procesul de preparare a cartofilor poate influenţa în mod semnificativ conţinutul de minerale în aceștia.

ăierea cartofilor înainte de preparare poate reduce timpul gătitului, dar aceasta ar priva tuberculii cu pînă la 75% din mineralele conţinute în ei. La aceste concluzii, în special, au ajuns geneticianul Shelly Janske și biologul Paul Bethke.

Janske şi Bethke au gătit şase soiuri de cartofi în  diferite moduri şi apoi au analizat variația conținutului de potasiu şi a altor zece minerale.

Oamenii de știință au testat, de asemenea, ipoteza că după ce  cartofii rămîn în apă timp de 24 de ore, pierd o mare cantitate de minerale. S-a dovedit însă că conţinutul de potasiu din cartofi nu a scăzut.

Deci, dacă doriţi să reduceți cantitatea de minerale consumate cu cartofi – tăiați-le înainte de preparare. Dacă, dimpotrivă, doriți să obţineţi un mai mare efect nutriţional – gătiți cartofii întregi.

Sursa: ecology.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
2734 mii locuitori

Cinişeuţi este un sat şi comună din raionul Rezina. Amplasat pe malul pîrîului Saharna, satul Cinişeuţi este situat la o distanță de 13 km de oraşul Rezina şi la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2734 de oameni. Satul Cinişeuţi este cel mai mare ca număr al populaţiei din raionul Rezina. Prima menţiune documentară a satului Cinişeuţi datează din 5 februarie 1495.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.