19 ianuarie 2019, 15:30 Sănătate views 25472
19 ianuarie 2019, 15:30 Sănătate views 25472

Acest aliment tămăduitor – ceapa

Ceapă a apărut în meniul omului atît de demult, încît povestea ei se pierde în negura veacurilor. Trei mii de ani în urmă în Egiptul antic, ceapa era venerată, iar despre calitățile ei miraculoase povestea însuși Homer.

 Relatări despre ceapă găsim în eposul scandinav și literatura franceză veche, unde apare și receta faimoasei supe de ceapă. Italienii au dat cepei un nume sonor – Cipollino, iar personajul cu acest nume este identificat cu spiritul adevărat al Italiei rurale, mirosind picant şi sănătos a "parfum" de ceapă. În țările ortodoxe, Bizanţ şi Rusia, forma cepei a servit ca model pentru cupolele bisericii.

Fiecare popor consideră consumul cepei o tradiție națională. Se știe că fiecare legumă nu doar hrăneşte, ci şi vindecă. Înainte de luptă soldații romani mestecau ceapă - se credea că astfel creşte puterea şi calităţile de luptă. În Anglia, pentru a provoca cucoșii înainte de luptă, li se dădea să ciugulească foi de ceapă.

In Egiptul antic, cu ceapă erau tratate cu toate bolile - de la răceală la lepră. Era folosită ceapa și în scopuri  de profilaxie pentru constructorii piramidelor: în zonele cu climă caldă  și în condițiile unei mari aglomerări umane exista un risc sporit de epidemii. Pentru a le preveni, sclavii erau zilnic hrăniți cu ceapă și praz.

Despre fitoncidele emanate de ceapă, medicii din vechime, desigur, nu ştiau, ele au fost descoperite abia în secolul XX. Este cunoscut faptul că nici o bacterie periculoasă pentru oameni nu le poate rezista. Fitoncidele contribuie la vindecarea rănilor purulente, ceea ce a salvat multe vieți pe timp de război.
În Rusia ţăranii aveau o tradiţie minunată – de a împleti cunune de ceapă și a le atîrna în casă. Astfel nu doar se păstra bine ceapa, dar și  dezinfecta şi proteja perfect casa țărănească de boli.

Timpul și progresul tehnologic nu diminuează din capacitățile tămăduitoare ale cepei.  Anume la ea recurg cei care au probleme cu părul, gingiile fie alte maladii.

 



Sursa: ecology.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1765
Populația:
745 locuitori

Chioselia Mare este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frumuşica și Chioselia Mare. Localitatea se află la distanța de 52 km de orașul Cahul și la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 745 de oameni. Satul Chioselia Mare a fost menționat documentar în anul 1765.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.