14 august 2023, 14:30 Sănătate views 12189
Cum să bei corect cafeaua ca să facă minuni pentru creier
14 august 2023, 14:30 Sănătate views 12189

Cum să bei corect cafeaua ca să facă minuni pentru creier

Iubitori ai cafelei, puteţi profita la maximum de beneficiile revigorantei băuturi, dacă învăţaţi cum, cînd şi cîtă să consumaţi.

Pînă în 2004, cafeina era trecută pe lista de substanţe interzise de către Comitetul Olimpic Internaţional.

La început de secol 17, cînd a fost introdusă pentru prima dată în Europa, era văzuta de către angajatori drept un drog miraculos, care transforma muncitorii leneşi în angajaţi productivi, în adevărate maşinării industriale.

"In multe feluri, este un drog al muncii", spune Stephen Braun, author al Buss: The Science and Lore of Alcohol and Caffeine, citat de Bloomberg.

Mulţi dintre noi nu putem începe ziua fără doza de cafeină care ne ţine treji şi alerţi, însă cercetătorii sugerează că înseamnă mult mai mult de atît: ne poate ajuta să ne creştem perfomanţele, într-o zi cu multe deadline-uri, de exemplu. Dar foarte uşor îi putem anula chiar noi efectele pozitive.

Iată cum şi cînd să bei corect cafeaua:

1. Cafeaua nu te ajută foarte mult dacă eşti obosit/ă

Poate unora li se pare ciudat, dar cafeina funcţionează cel mai bine cînd eşti odihnit/ă. Totul stă în chimia substanţei.

2. Bea suficientă cafea înainte de a-i da creierului multe informaţii

Potrivit unui studiu din 2014, publicat în Nature Neuroscience, consumul de cafeină poate îmbunătăţi semnificativ memoria pe termen lung, ajutîndu-ne să ne aducem mai uşor aminte informaţii şi pentru o perioadă mai mare.

"Am descoperit că o porţie de 200 mg de cafeină îmbunătăţeşte memoria timp de 24 de ore", spune profesorul Michael Yassa. Pentru a profita la maximum de efectele lei, Yassa sugerează să consumăm o cantitate moderată de cafeină chiar inainte de a absorbi un val de informaţii.

3. Bea o ceaşcă cu cafea înaintea unei întîlniri solicitante de lucru sau a unui examen

Poate cafeina să-i facă pe oameni să colaboreze mai uşor? Un studiu din 2009, apărut în Nutritional Neuroscience, condus de cercetători din Hong Kong, arată că ar fi posibil.

Yassa mai spune că cele mai recente cercetări sugerează că poate fi asociată cafeina cu creşterea longevităţii, cu o reducere a declinului cognitiv în cazul bărbaţilor şi se pare că ar putea ajuta si la prevenirea Alzheimer.

Aşa că, în viitor, cafeina ar putea fi prescrisă nu doar pentru a ne trezi dimineaţa.

Sursa: www.gustarte.ro

Cuvinte cheie:

cafea , sfat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1816
Populația:
4986 locuitori

Valea Perjei este un sat şi comună din raionul Taraclia. Valea Perjei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Taraclia și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4986 de oameni. atul Valea Perjei a fost întemeiat în anul 1816.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.