03 martie 2015, 10:46 Sănătate views 12668
03 martie 2015, 10:46 Sănătate views 12668

Stresul te îmbătrîneşte prematur

De fiecare dată cînd te stresezi, sănătatea organismului tău este serios pusă în pericol. Efectele stresului sunt resimţite la nivelul inimii, plămînilor, rinichilor şi ficatului. De asemenea, stresul scade imunitatea. În timp, din cauza stresului rişti să îmbătrîneşti prematur cu 10 ani.

Medicii trag un semnal de alarmă asupra impactului pe care îl are stresul asupra organismului nostru. Astfel, sub efectul adrenalinei, inima pompează mai mult sînge sau poate să bată neregulat, ceea ce creşte riscul de angină, hipertensiune arterială sau chiar atac de cord. De asemenea, în momentele stresante, respiraţia se accentuează şi putem suferi hiperventilaţie sau putem avea ameţeli.

Potrivit unui studiu, relatează sciencedaily.com, stresul afectează structura cromozomilor, grăbind procesul de îmbătrînire. Cum acţionează? Ei bine, oamenii de ştiinţă susţin că veriga de legătură o contituie telomerii, secvenţe ADN aflate la capetele cromozomilor şi care, în mod normal, suferă o scurtare progresivă de-a lungul vieţii.

Practic, ei controlează procesul de îmbătrînire, scurtarea telomerilor ducînd la îmbătrănire celulară.

Noi descoperiri arată, însă, că telomerii sunt extrem de sensibili la stres şi depresie, aceşti doi factori fiind susceptibili de scurtarea lor prematură şi deci, grăbirea procesului de îmbătrînire.

"Legătura dintre stres şi scurtarea telomerilor este din ce în ce mai clară. Descoperirile actuale sugerează că nivelul cortizonului ar putea contribui la acest proces", explică dr. John Krystal.

Cercetări viitoare ar putea face mai multă lumină în activitatea cromozomială şi, de asemenea, ar putea determina dacă readucerea telomerilor la dimensiunea iniţialăar anula îmbătrînirea.

Sursa: www.sciencedaily.com

Cuvinte cheie:

stres , îmbătrînirea , viata

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1453
Populația:
921 locuitori

Ghioltosu este un sat din cadrul comunei Ţiganca, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cantemir și la 132 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 921 de oameni. Satul Ghioltosu a fost menționat documentar în anul 1453.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.