31 martie 2015, 10:49 Sănătate views 11584
31 martie 2015, 10:49 Sănătate views 11584

Mersul la biserică scade tensiunea arterială

Un studiu recent publicat, condus de cercetători norvegieni, arată că există o corelaţie între practica religioasă şi tensiunea arterială scăzută.
Cu cît o persoană merge mai des la biserică, cu atît are mai puţine probleme cu tensiunea arterială. Aceasta este concluzia unui studiu publicat de o echipă de cercetători norvegieni, din cadrul Universităţii Norvegiene de Ştiinţă şi Tehnologie, relatează news-medical.net.

În cercetarea publicată în Revista Internaţională a Psihiatriei în Medicină, cercetătorii au ajuns la concluzia că tensiunea arterială scăzută poate fi asociată cu frecventarea bisericii. Dr. Torgeir Sorensen, unul din autorii studiului, a afirmat că acest studiu a fost unul din multele care au arătat acest trend.

“Aproape două treimi din cercetare, acum peste 60 de studii cantitative, raportează că acele persoane care sunt active din punct de vedere religios au tensiunea arterială scăzută semnificativ”, a declarat Torgeir Sorensen.
El a afirmat, de asemenea, că consideră că principala cauză a tensiunii arteriale scăzute a fost bazată puternic pe ceea ce oamenii au experimentat pe durata frecventării bisericii. “Este un complex mai mare al relaţiei decît simplul mers la biserică şi descreşterea tensiunii arteriale”, a adăugat Torgeir Sorensen.

“Dacă mersul la biserică te conduce la o relaţie mai adîncă cu Dumnezeu, ca rezultat e un sens mai adînc al păcii şi o mai mare dragoste în relaţiile cu vecinii, iar atunci, într-adevăr, acest lucru afectează tensiunea arterială.”

La aceeaşi concluzie ajunseseră anterior şi cercetătorii americani şi ruşi. În cazul nordicilor, descoperirea a fost suprinzătoare, ţinînd cont că doar 4% din norvegienii provinciei analizate, Nord Trondelag, merg săptămînal la biserică, un procent de zece ori mai mic decît cel al americanilor. Studiul doar punctează această asociere şi nu poate spune ce anume influenţează valorile tensiunii arteriale: participarea la slujba religioasă, rugăciunea sau stilul de viaţă al enoriaşilor.

Cuvinte cheie:

sanatate , biserica , religie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1942
Populația:
2 locuitori

Frumuşica Nouă este un sat din cadrul comunei Frumuşica, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Florești și la 149 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2 oameni. Cătunul Frumuşica Nouă a fost înființat în anul 1942.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.