13 aprilie 2018, 15:15 Sănătate views 22584
13 aprilie 2018, 15:15 Sănătate views 22584

Cum să te fereşti de muşcăturile de căpuşe!

O dată cu încălzirea vremii, ieşirile la iarbă verde vor fi la ordinea zilei. Problema cea mai mare o reprezintă numărul mare de căpuşe, care pot fi periculoase dacă muşcă, pentru că pot transmite boala Lyme, potrivit liberatatea.ro.

  • Evitaţi deplasarea în zone cu tufişuri umede sau pe sub arbori unde riscul de a găsi colonii de căpuşe este sporit;
  • Nu purtaţi haine subţiri în zonele împădurite umede;
  • Atenţie mare la copii! Ei sunt cei mai expuşi din cauza locurilor de joacă şi nici nu realizează că au fost muşcaţi, întrucît căpuşele secretă înainte o substanţă anestezică şi nu simţi înţepătura;
  • Căpuşele se pot găsi atît în grădina casei, în parcuri publice, terenurile de sport, pe iarbă sau gazon, pe pomii din livadă sau în padure şi pe animale de casă (cîini şi pisici).
  • Locurile favorite sunt pădurile umede, iar dacă afară este cald şi uscat căpuşele se ascund în pămînt sau sub vegetaţie;
  • Căpuşa adultă poate fi văzută cu ochiul liber şi trebuie scoasă imediat, iar nimfele (puii de căpuşă) arată ca un punct negru cît un vîrf de ac.

Ţineţi minte data la care căpuşa a fost scoasă de pe corp pentru a urmări apariţia oricăror simptome: roşeaţa, umflarea pielii în jurul muşcăturii precum şi a semnelor tipice ale infecţiei Lyme apar imediat sau după cîteva săptămîni.

 

Cuvinte cheie:

căpușe , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1888
Populația:
1473 locuitori

Iliciovca este un sat și comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Maiscoe și Iliciovca. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Floreşti şi la 151 km de Chişinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1473 de oameni. Satul Iliciovca a fost menționat documentar în anul 1888 cu denumirea Nicolaevca.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.