16 august 2018, 11:15 Sănătate views 7473
365 de medici şi 150 de psihopedagogi vor fi instruiţi în domeniul autismului
16 august 2018, 11:15 Sănătate views 7473

365 de medici şi 150 de psihopedagogi vor fi instruiţi în domeniul autismului

Ajutor considerabil pentru persoanele cu autism. Mai mulţi medici urmează să fie instruiţi de specialişti din străinătate. Totodată, vor fi elaborate ghiduri de ajutor pentru mame. Totul în cadrul proiectului "Ajutor pentru copiii cu tulburări de spectru autist şi alte tulburări genetice", lansat astazi. Programul este finanţat de Republica Cehă.

Nu este o noutate că Republica Moldova are multe carenţe la capitolul grija fata de cei care au aceasta tulburare. Prima problemă este lipsa specialiştilor care pot diagnostica timpuriu boala şi interveni prin tratamente.

De aceea, era mai mult decât necesar un proiect care sa vina in sprijinul acestor persoane. Vor fi instruiţi cel puţin 365 de medici, printre care psihiatri, medici de familie, neurologi, pediatri, dar şi peste 150 de psihopedagogi.

În prezent, persoanele cu autism beneficiază de sprijin la Centrele Comunitare de Sănătate Mintală. Ajutorul de acolo este, însă, prea puţin. În Republica Moldova ar urma să apară mai multe Centre Specializate de Intervenţie pentru Persoanele cu Tulburări de Autism.

Mamele care au copiii cu asemenea tulburari speră că nu vor fi doar vorbe, dar şi fapte.Copiii cu autism au nevoie şi de o educaţie specială. În acest fel, mulţi îşi pot descoperi talente deosebite. Un exemplu este Matei, care cîntă la pian ca un adevărat artist.

Micuţii cu autism au nevoie să fie încurajaţi de cei din jur şi aşa vor ajunge sa creada în ei. Prezentatoarea TVR MODLOVA Stela Dănilă, care este ambasadorul autismului în Republica Moldova, le este de fiecare dată alături.

Proiectul este susţinut financiar de Agenţia de Dezvoltare din Cehia. În Republica Moldova există 427 de persoane cu autism. Potrivit statisticilor oficiale, 1 copil din 68 are această tulburare, asta înseamnă că 1% din populaţia Terrei suferă de autism.

Sursa: tvrmoldova.md

Cuvinte cheie:

sanatate , medic

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1853
Populația:
1464 locuitori

Sofia este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Sofia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Hîncești și la 56 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1464 de oameni. Satul Sofia a fost menționat documentar în anul 1853.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.