04 august 2019, 11:00 Sănătate views 13544
04 august 2019, 11:00 Sănătate views 13544

Aerul condiţionat poate provoca astm

În sezonul cald, aerul condiţionat de maşină sau încăpere ne este adesea cel mai bun aliat, relatează novostimira.com. Avantajele răcoririi ne fac însă să ignorăm pericolele care pîndesc în spatele lamelelor aparatului de climatizare: viroze respiratorii, dureri de cap, otite, alergii, crize de sciatică etc.

O persoană venită de afară, de la peste 30 de grade Celsius, care intră transpirată într-o cameră unde sînt în jur de 20 de grade Celsius, poate răci foarte tare, nefiind exclusă chiar o pneumonie! Laringita, faringo-amigdalita, rinita, sinuzita sînt boli frecvente pe care le pot suferi cei fragilizaţi, care se expun aerului condiţionat, avertizează medicii. Uneori, utilizarea excesivă a aparatului poate duce la paralizia nervului facial.

În cazul în care filtrele aparatului nu sînt curăţate des, germenii prezenţi aici pot cauza conjunctivite virale. Dacă sînt inhalaţi, ei pot provoca rinite alergice sau astm.

Mult mai gravă este însă legionelloza, boală cauzată de Legionella pneumophila, o bacterie prezentă în aparatele de climatizare, produce o pneumonie severă, cu febră mare şi frisoane, dureri de cap, dureri toracice, tuse purulentă şi hemoragie pulmonară.

Pentru a nu avea neplăceri din cauza aerului condiţionat, se recomandă aerisirea camerei înainte de pornirea aparatului, orientarea fluxului de aer rece spre mobilier, nu spre persoanele din cameră, programarea aparatului la minimum 22-24 de grade Celsius. Aparatul trebuie să fie dotat neapărat cu termostat, iar filtrele de aer trebuie curăţate cît mai des.

Cuvinte cheie:

astm , om , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
2791 locuitori

Suruceni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Suruceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Ialoveni și la 25 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2791 de oameni. Satul Suruceni a fost menționat documentar în anul 1528.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.